Voor kinderen met interesse in technologie is de AIRO-robot van Clementoni een leuke keuze. Let wel: hij komt in twee varianten. Je kunt hem kant-en-klaar kopen, maar ook als bouwpakket. Let daarop als je hem in huis haalt! Deze robot combineert (eventueel) bouwplezier met leerzame, interactieve technologie.
De Clementino AIRO interactieve robot is één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2024 Verkiezing.
Zelf AIRO in elkaar zetten
Het bouwproces is al een avontuur op zich. Kinderen kunnen AIRO compleet kopen of zelf bouwen. Met een imposante 80 onderdelen en een behoorlijke handleiding (die niet altijd even duidelijk is overigens) ga je zelf aan de slag om de robot in elkaar te zetten. Het enige dat je nodig hebt is een kruiskopschroevendraaier en een platte schroevendraaier. Het bouwen vraagt soms wat inzicht en soms ook wat brute kracht, zoals wanneer je de metalen plaatjes in de batterijmodule moet schuiven of wanneer je de wielen op de motortjes moet klikken. Voor de rest vraagt het vooral handigheid en kleine vingertjes om die kabeltjes te geleiden.
Allemaal onderdelen
De verschillende onderdelen zijn soms genummerd op de achterkant van de onderdelen zelf, soms ook op de draagmal. Klein minpuntje daar: bij het uitdrukken van de eerste vorm vielen er een paar kleinere onderdeeltjes uit die draagmal… waardoor het gissen was naar het juiste nummer. Maar: als alles lukt en goed gaat, geeft dat natuurlijk wel een flinke boost. Gezien de moeilijkheidsgraad van sommige stappen en de kracht die je soms nodig hebt, is een volwassene binnen handbereik wel welkom. Goed lezen en kijken naar de plaatjes, dat is het devies. Heb je hier geen zin in, dan kun je ook de kant-en-klare robot in huis halen. Die herken je aan de wielen op de voeten. Bij het zelfbouwpakket zitten ze aan de buitenzijde, bij het kant-en-klaarmodel zitten ze aan de binnenkant. En de accentkleur is groen bij het kant-en-klaarmodel, waarbij je met het bouwpakket in het oranje aan de slag gaat.
De werking
De Clementoni AIRO heeft twee grote wielen aan zijn voeten, die afzonderlijk aangestuurd kunnen worden. Zo kan hij voor- en achteruit, maar ook rondjes draaien. De armen kunnen vanuit de schouder alle kanten op bewegen, maar de armen en handen zelf zijn statisch. Als je de robot zelf hebt gebouwd, is die eerste power-on en koppeling met je smartphone via bluetooth wel een vuurdoop. Is alles goed aangesloten? Heb je alle onderdelen strak genoeg (of juist te strak) in elkaar zitten? Bij ons model bleken de oranje rubber ringen van de wielen verkeerdom te zitten, waardoor er wrijving ontstond tegen de voet. Dat probleem was snel verholpen. Jammer genoeg bleek het linkerwiel niet helemaal lekker mee te kunnen, om onduidelijke redenen. Daardoor blijft hij telkens rondjes rijden (…). De armen deden wel goed dienst. Leuk detail is het blauwe licht dat zijn borstkas en ogen doet oplichten, zodat je ziet dat de robot aan staat. Met de schakelaar op zijn borst schakel je hem makkelijk in en uit.
App-bediening
Hoewel de doos doet vermoeden dat je met AI aan de slag gaat, is de werkelijkheid overigens zeker minder waar. En dat is misschien maar goed ook, want met een zelfregulerend model leer je natuurlijk niets. In plaats daarvan kun je deze robot zelf besturen en programmeren. Dat programmeren gaat op verschillende manieren, van heel visueel (geschikt voor jongere kinderen) tot programmeren met blokken die je kunt instellen op snelheid en tijd. Erg leuk en leerzaam! Met de app kun je AIRO eenvoudig bedienen en verschillende functies uitproberen:
- Training: Laat AIRO jouw bewegingen nadoen door hem te trainen via video’s. Je gebruikt hiervoor de camera van je smartphone als middel om bewegingen te detecteren en te vertalen naar robotbewegingen.
- Dansen: Selecteer een liedje, dans en laat AIRO je bewegingen nadoen in een grappig filmpje. Ook hier gebruik je een smartphone om de bewegingen te herkennen.
- Programmeren: Stel zelf AIRO’s bewegingen samen met blokken die je kunt instellen op snelheid en tijd.
- Realtime-besturing: Bedien AIRO direct via de app op de smartphone, met een virtuele controller op het scherm of via gebaren.
Ga direct naar Clementoni AIRO op BOL.com.
Recensie over Clementoni AIRO
De AIRO is een leuke manier om te leren programmeren en na te denken over een te volgen procedure of stappenplan. De mogelijkheid om je smartphone te gebruiken en bewegingen na te bootsen zal voor veel jonge kinderen een fantastische manier zijn om in beweging te komen en de robot leuke capriolen uit te laten halen. Het bouwen kan een meerwaarde hebben, maar leverde ook problemen op die niet altijd opgelost kunnen worden, zo blijkt uit onze ervaringen. Persoonlijk zou ik dan ook voor de kant-en-klare variant gaan, tenzij je kind houdt van het fysiek-technische aspect. De link hierboven verwijst naar de kant-en-klare variant.
Score: 7
Informatie
Clementoni AIROAdviesprijs: 49.95 euro.
Speelgoed en spellen koop je bij: