logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Campingaz Attitude 2100 LX barbecue

Berbecuën kan het hele jaar door, hoewel het gros van de mensen toch het liefst met mooi weer aan de slag gaat. Toch kom je daarmee voor een aantal lastige keuzes te staan. Tenminste, als je een niet-al-te-grote tuin hebt, bijvoorbeeld, of toch meer wil dan een kleine ronde kogelbarbecue. Een buitenkeuken is te gek, zoals de Campingaz 3 Series Classic EXS, maar je moet wel rekening houden met een fors apparaat dat je kwijt moet – ook als het géén weer is om de barbecue aan te steken. De zijsteunen zijn fijn om mee te werken, maar vragen de nodige ruimte. De nieuwe Campingaz Attitude 2100LX is eigenlijk zo’n groot Series barbecue, maar dan zonder het onderstel en de zijpanelen. Een geweldig compromis, als je het mij vraagt!

Grillen met alle ruimte

Het grootste voordeel van de Campingaz Attitude 2100 is wel dat je alle ruimte hebt om te drillen en te bakken. Deze gasbarbecue bestaat uit twee delen: aan de ene zijde heb je een mooi en groot grillrooster met een ronde inzet. Die ronde inzet kun je verwisselen met elementen uit het Culinary Modular-assortiment. Denk daarbij aan een pizzasteen, een paellapan of een grote, gietijzeren pan. Dat biedt al direct meer mogelijkheden! Aan de andere zijde van de barbecue heb je overigens ook een te gekke optie. Daar ligt namelijk een gietijzeren plaat. Deze is aan de ene kant vlak en aan de andere kant voorzien van een grillpatroon. Zo kun je makkelijk kleinere elementen bakken, zoals champignons, groente, kleine stukjes vlees of aardappelen. Je kunt deze plaat zien als een planchaplaat, die je kunt omkeren tot een grillrooster.

Voordeel van twee branders

Het prettige aan deze barbecue is bovendien dat je twee branders hebt. Zo kun je het grillrooster even lekker goed opstoken en de bakplaat aan de rechterkant even verwarmen. Zet daarna de brander onder de bakplaat uit en je kunt er geweldig goed indirect op grillen (maar dat kan ook andersom, natuurlijk). Dankzij het deksel wordt de warmte goed bewaard en garen de gerechten sneller dan zonder deksel. Je krijgt simpelweg kostbare bovenwarmte, die vooral voor grotere stukken vlees geweldige resultaten geeft.

Tafelbarbecue

Campingaz noemt de Attitude 2100 EX en de Attitude 2100 LX ’tafelbarbecues’. Daar hebben ze deels gelijk in. Door het ontbreken van een onderstel moet je ze wel op een tafel zetten. Aan de andere kant moet je d’r ook vanuit gaan dat die tafel het hele seizoen kan blijven staan. Hoewel de barbecue’s namelijk niet heel zwaar zijn en twee forse handvatten hebben, is het bevestigen en loskoppelen van de gasslang wel een dingetje om dat keer op keer te doen. Ikzelf heb daarom een klein kastje in elkaar geknutseld en dat op wieltjes gezet. Zo kan de barbecue makkelijk verplaatst worden en is er meteen ruimte voor de gasfles en wat accessoires. Ik heb zelfs een schuifplank verwerkt in het kastje voor wat extra werkruimte. Erg prettig! Je zou hem ook gewoon op een oppottafel kunnen zetten. Met de bijbehorende (niet meegeleverde) hoes kun je hem gewoon buiten laten staan. En na het seizoen koppel je de slang af en zet je hem veilig binnen op zolder, in de garage of in de schuur.

Bekijk onderstaand filmpje eens voor een impressie:

Verschil tussen de Campingaz Attitude 2100 EX en de Campingaz Attitude 2100 LX

Als je naar de modellen kijkt, zou je zeggen dat alleen de kleur (de mat-zwarte of glanzend-zwarte deksel) het verschil maakt, maar schijn bedriegt. De basis van beide barbecues is gelijk. Ze maken allebei gebruik van Blue Flame branders en de Even Temp-techniek, hebben een deksel en zijn bovendien helemaal uit elkaar te halen, zodat alle onderdelen na het barbecueën zo de vaatwaser in kunnen. Zelfs de binnenkant kun je in delen uit elkaar halen. Super makkelijk!

Het verschil zit hem echter in kleine dingen. De Attitude 2100 LX is luxer. De ontsteking werkt anders, de draaiknoppen geven licht als de pitten aan staan. Ook de thermometer is opgedeeld in twee sensoren, met twee schermpjes. Zo kun je zien waar je de hoogste temperatuur hebt. Bij de 2100 LX heb je een wat eenvoudigere elektronische ontsteker en een analoge thermometer in het midden van de deksel. Het grootste verschil zit hem waarschijnlijk in het warmhoudrooster: de LX heeft wel een warmhoudrooster in de deksel verwerkt, de EX niet. En dat is wel een verschil: op het rooster kun je namelijk heel makkelijk indirect bakken op een gasbarbecue. Ideaal voor het afbakken van brood of – laten we eens gek doen – het warmhouden van gegrilde gerechten.

Ga direct naar Campingaz Attitude 2100 op BOL.com.


Recensie over Campingaz Attitude 2100 LX

CooleSuggesties topper

De Campingaz Attitude 2100 LX is een geweldig compromis tussen een grote buitenkeuken en een compacte tafelbarbecue. Ik raad wel aan om ‘m een relatief vast plekje te geven (aangezien de slang zich niet makkelijk laat loskoppelen), maar na het seizoen berg je hem makkelijk en snel op. Daarbij boet je niet in op de mogelijkheden. Je kunt direct en indirect grillen, kunt accessoires verwisselen in het Culinary Modular System en dankzij de effectieve branders en goede warmtegeleiding heb je de bak in no-time op temperatuur. Dit is de ultieme barbecue voor iedereen met wat minder ruimte, die toch optimaal wil genieten van het barbecueweer.

Score: 9


Informatie

Attitude 2100 LX, Campingaz
Meer weten?
Prijs: 329 euro.

Je barbecuebenodigdheden koop je snel online via:
CoolBlue | BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.