logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Campingaz 3 Series Classic EXS barbecue

Het barbecueseizoen is weer begonnen en na een paar zijstapjes naar houtskoolbarbecues komen we toch telkens weer uit op een gasbarbecue. En dan een beetje een forse, zodat je genoeg mogelijkheden hebt om ook culinair wat te experimenteren. Zoals de Campingaz 3 Series Classic EXS: dat is met recht een buitenkeuken te noemen, waar je alle kanten mee op kunt. Maar eerst: laten we ‘m maar eens in elkaar sleutelen! De Campginaz 3 Series Classic EXS wordt namelijk geleverd in een grote doos en heeft nog wat assemblage nodig.

Branders

Waar je bij houtskoolbarbecues afhankelijk bent van zones en smeulend houtskool, komt de hitte bij een gasbarbecue van een brander. In dit geval: 3 stuks in de bak en eentje op het rechter zijplankje. Je kunt ze allemaal afzonderlijk aanzetten en regelen met de stoere shiny knoppen, wat natuurlijk prettig is. Ben je met een kleiner gezelschap (2 tot 4 personen) dan is een enkele brander wellicht al genoeg. Ben je met een groter gezelschap, dan steek je meer brandertjes aan! De zijbrander is perfect om een pannetje op te zetten. Zo kun je een saus verwarmen of gewoon iets koken.

Onder de kap

Maar waar ga je nu op grillen? De 3 Series van Campingaz beschikt over drie branders. Daar bovenop heb je een rand waar je grillroosters in kunt plaatsen. Nu heb je bij Campingaz twee opties: je hebt grillplaten die de breedte van 1 brander innemen, maar ook een groot rooster met een rond gat in het midden, die zo breed is als twee branders. In dat gat zit standaard een grillrooster, maar kun je vervangen door een pizzaplaat, wokpan, bakplaat of andere accessoires uit het Campingaz Modular Culinary System. Handig, maar met een kanttekening. Daarover dadelijk meer. Je kunt nu werken met directe en indirecte warmte. Laat je bijvoorbeeld de linker en de rechter brander hun werk doen, heb je in het midden een koelere zone, zonder onderwarmte. De twee brandende pitjes doen ontzettend goed hun werk om de temperatuur onder de kap te verhogen – binnen 15 minuten heb je ‘m op zo’n 250 graden – maar dankzij het feit dat de middelste (of linker, of rechter, net wat jij wilt) kant niet direct verwarmd wordt, kun je daar bijvoorbeeld brood bakken. Dankzij de EvenTemp techniek (gelijke temperatuur) zorgt de barbecue ervoor dat de temperatuur snel verdeeld wordt over de gehele barbecue. En dat werkt als een tierelier!

Draaibaar rooster

Dat is trouwens nog niet alles. Onder de kap zit namelijk nog een rooster verwerkt, dat meedraait zodra je de kap opent of sluit. Omdat het rooster een stuk hoger zit, heb je daar minder last van directe hitte op je voeding. Je kunt daar dus langzaam iets laten garen of warmhouden. Een appeltje in aluminiumfolie, bijvoorbeeld, heeft al snel zo’n 30 minuten nodig om te garen. Die leg je daar op en je kunt ondertussen lekker verder grillen.

Opbergfuncties

Wat ook bijzonder handig is, is het feit dat je in principe twee zijtafeltjes hebt. De een is tevens de zijbrander en is niet inklapbaar, de linker tafel kun je inklappen voor een compactere opbergmogelijkheid. Aan dit tafeltje zijn drie brede haken gemaakt, zodat je daar wat tools aan kwijt kunt – mits ze openingen hebben die aan de brede haken passen, tenminste. Aan de binnenkant van de twee deurtjes vind je ook haken en opbergmogeljkheden voor kleine gereedschappen, doeken en andere hulpmiddelen. Links in het kastje plaats je de gasfles, rechts heb je een plankje waar je spullen kunt opbergen.

Schoonmaken met InstaClean

Een ander mooi punt aan deze barbecue is het InstaClean systeem, waarbij je een groot deel van de barbecue kunt ontmantelen en in de vaatwasser kunt stoppen. De zijwanden en onderplaat bijvoorbeeld, pak je zo uit de bak van de barbecue en zet je in de vaatwasser. Dat is nog eens makkelijk! Jammer genoeg past het grillrooster er niet in. Als ze die ook deelbaar hadden gemaakt (wellicht met een haakje, zodat je ‘m aan elkaar kunt koppelen om een goed gebruik van het Culinary Modular System te waarborgen) was het een pluspunt. Nu moet je immers nog steeds het grillrooster poetsen… Een handige bijkomstigheid trouwens: doordat je al die delen makkelijk kunt loshalen, kun je ze ook makkelijk even inpakken in aluminiumfolie. Vooral bij de bodemplaat is dat erg prettig, maar de zijwanden zou je ook kunnen inpakken!


Recensie over Campingaz 3 Series Classic EXS

CooleSuggesties topper

Campingaz laat met deze serie buitenkeukens zien dat je ontzettend veel mogelijkheden ter beschikking kunt hebben, als je d’r even goed over nadenkt. De EvenTemp-techniek zorgt voor een goede temperatuurverdeling, de EasyClean werkt geweldig. Met het Culinary Modular System heb ik persoonlijk nog niet veel gedaan, maar ben wel erg benieuwd naar de pizzaplaat. Met deze barbecue heb je een heel veelzijdige buitenkeuken ter beschikking – als je er de plek voor hebt, is het absoluut een aanrader!

Score: 9


Je barbecuebenodigdheden koop je snel online via:
CoolBlue | FonQ | BOL.com

Informatie

Campingaz 3 Series Classic EXS, Campingaz
Meer weten?
Prijs: 485 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.