logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Budget gaming headsets < 40 euro voor je console

Laten we eerlijk zijn: gamen is al duur genoeg. Je moet zo’n prijzige console kopen, games kosten al snel 60 euro per stuk, je hebt een abonnement nodig om online te kunnen gamen… en dan komen er ook nog al die accessoires bij! Tijd om te kijken of we ergens wat kunnen besparen is altijd handig. Zeker op accessoires als een headset. Voor de een is een headset belangrijker dan voor de ander. Maar bedenk je ook dat je hem regelmatig moet opbergen. Voor de een is dat een veilige plek in een kast, voor de ander ligt-ie op de kast, waar de kat er regelmatig mee aan de haal kan gaan. Ik kan me voorstellen dat de eerste gebruiker eerder investeert in een duurder model dan de tweede gebruiker. Die heeft vast geen zin om een paar keer per jaar 100+ euro neer te tellen voor een nieuwe headset! Wij bekijken budget gaming headsets voor je console. Door de standaard 3,5mm aansluiting zijn ze geschikt voor iedere console en pc!


Ga direct naar Gioteck HC2+ op BOL.com.

Recensie over Gioteck HC2+

Niets te klagen over het uiterlijk van de Gioteck HC2+ headset. Hij ziet er modern en strak uit, met zijn glanzend-zwarte afwerking en een afneembare microfoon. Die microfoon is zwenkbaar, maar niet draaibaar. Dat is een minpuntje. De koptelefoon voelt solide aan en klemt zich stevig om je hoofd. De randen van het kunststof zijn wat grof afgewerkt met her en der een scherp randje, maar aan de andere kant: het is en blijft een instapmodel headset. Je ziet het prijskaartje ook aan de audiokabel. De platte lintkabel ziet er niet bepaald degelijk uit en zal vrij snel in de knoop geraken. Pluspunten is wel de afstandsbediening die in de kabel zit. Daarmee schakel je de microfoon snel in en uit (het groen/rode plaatje laat meteen zien wat de status is) en beschikt over een draaiwiel om het volume te regelen. Prettige bijkomstigheid is dat de microfoon afneembaar is. Gebruik je hem niet? Dan kun je ‘m zo verwijderen. De stekker van de koptelefoon steekt recht naar buiten. Sommigen zullen dat prettig vinden, anderen niet.

Een minpunt aan deze headset is de strakke pasvorm. De rubber laten rondom de oorschelpen dichten het geluid vrij goed weg, maar zijn niet dik genoeg om te voorkomen dat mijn oren tegen de binnenkant van de koptelefoon aankomt – en dat is oncomfortabel. Een minpunt is het holle, vlakke geluid van deze koptelefoon. Hij heeft een vrij dominante bas, maar alles daarboven is vrij vlak en uniform. Dat levert een wat schel en levenloos geluid op. Voor muziek is dat funest en voor games is er slechts een select type games die daar echt profijt van heeft. Ik moet opmerken dat de koptelefoon af en toe wat ruis gaf, wellicht veroorzaakt door de afstandsbediening. Aan de andere kant moeten we ook kijken naar het heel vriendelijke prijskaartje. De doelgroep is wat beperkt – ik zou zeggen jongeren kinderen tot wat minder veeleisende pubers.

Score: 6


Informatie

Gioteck HC2+
Adviesprijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Speedlink Hadow headset op BOL.com.

Recensie over Speedlink Hadow headset

Een stapje hoger qua geluidskwaliteit is de Speedlink Hadow headset. Als je wisselt tussen die twee, merk je direct verschil. Het geluid is voller en dynamischer, maar ook vlakker: door de gebruikte speakers lijkt het of het geluid van verder weg komt. Vooral de middentonen moeten het daarbij ontgelden. Desondanks is de dynamiek van deze speakers wel beter: ze laten een breder en warmer geluid horen.

Op de linker oorschelp vind je de microfoon, die middels een buigbare arm in iedere positie te zetten is. Je kunt hem niet afpakken van de headset. Gebruik je hem niet, dan moet je d’r dus een geschikt plekje voor vinden. Omdat de microfoon ook niet opklapbaar is, moet je er rekening mee houden tijdens het opbergen. De Speedlink Hadow beschikt over een ronde kabel, die wat minder snel in de knoop gaat dan die van de HC2+. Ook de Hadow beschikt over een kleine afstandsbediening in de kabel om het geluid te regelen en de microfoon te muten. Op de zijkant van de afstandsbediening zie je een klein symbooltje: microfoon of microfoon uit. De stekker van de Hadow maakt een hoek van 90 graden, wat in sommige gevallen handig is.

Qua uiterlijk is de Speedlink Hadow een stuk opzichtiger: een matzwarte hoofdband wordt aangevuld met opzichtig witte oorschelpen. De ronde oorschelpen hebben een wat diepere foamrand, waardoor de oren niet tegen de speakers aankomen. Jammer is wel dat de hoofdband zelf een stukje korter is: mijn oorlellen komen aan beide kanten bekneld te zitten, wat het draagcomfort niet ten goede komt. Bovendien worden deze oorschelpen sneller warm dan die van de Gioteck HC2+.

Score: 7


Informatie

Speedlink Hadow headset
Adviesprijs: 29.95 euro.

Ga direct naar JBL Quantum 100 op BOL.com.

Recensie over JBL Quantum 100

Sinds dit jaar is JBL ingestapt in het gamingsegment met een aantal speciale koptelefoons. Dit model is iets duurder dan de vorige twee, en heeft zo zijn pluspunten en minpunten. Zo voelt hij het minst stevig van deze drie modellen, wat vooral veroorzaakt wordt door de veel te soepel draaiende oorschelpen. De microfoon heeft een flexibele steel en kun je met een 3,5mm stekker in de linker oorschelp pluggen. Heb je hem niet nodig, dan laat je ‘m lekker achterwege. Op de linker oorschelp vind je bovendien een draaiwiel voor het volume en een mute-knop die je simpelweg moet indrukken. De afwerking van deze headset is overigens beter dan die van de andere twee, met een comfortabele hoofdband en een ietwat volwassen uiterlijk met een wat saai zwart-grijs als kleurencombinatie. Dankzij de grote over-ear oorschelpen en de soepele draaïng zit hij het meest comfortabel van de drie. De dunne kabel is omwikkeld met stof, zodat hij maar moeilijk in de knoop geraakt. Je sluit hem aan op je controller, monitor, computer of smartphone met een 3,5mm stekker, die in een hoek van 45 graden is verwerkt.

Het geluid is een mis van de twee bovenstaande. Het is aanzienlijk voller en aangenamer om naar te luisteren, wat vooral bij muziek goed naar voren komt. Qua geluidservaring is de verdeling tussen laag, midden en hoog heel fijn. Toch mist de power van het geluid in het middentonensegment. In games betekent dat meer aandacht voor de sfeer, doordat de nadruk op de lage tonen is komen liggen. In de muziek houdt dat meestal in dat de zangpartij wat vager is. Desondanks heeft deze set een fraaier bereik en zul je meer kunnen waarnemen dan bij de bovengenoemde modellen.

Score: 8


Informatie

JBL Quantum 100
Adviesprijs: 39.95 euro.

Ga direct naar JBL Quantum 50 op BOL.com.

Recensie over JBL Quantum 50

Ah, deze had je vast niet zien aankomen! Waar de meesten blijven steken met on-ear of over-ear modellen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een in-ear headset te gebruiken! Ook deze oortjes beschikken over de kenmerkende JBL QuantumSOUND en geven – eerlijk is eerlijk – het beste geluid van de drie. Vol, over de hele breedte van het geluidsspectrum – hier hoor je alle kleine geluidjes en details. Maar niet iedereen houdt van in-ear koptelefoons, ondanks de goede pasvorm en de meegeleverde dopjes in verschillende maten. Ook deze kabel is voorzien van een stoffen jasje. Halverwege kom je een kokertje tegen met daarin een volumeschuif en een mute-knop, maar ook met een multifunctionele knop waarmee je bijvoorbeeld gesprekken opneemt of je muziek afspeelt/pauzeert. Na de ingebouwde volumeregelaar kun je zelfs een rubber ring naar boven schuiven, waardoor de kabels van de twee oordopjes naar elkaar worden getrokken. Je sluit deze koptelefoon aan met een standaard 3,5mm koptelefoonaansluiting, waarvan de stekker in een hoek van 45 graden is gebogen. De dopjes zijn voorzien van een rubber laagje, waardoor ze stabiel en stevig blijven zitten.

Qua geluid is dit het beste model van deze vier headsets, waarbij ik even niet let op de vormfactor. Het geluid is vol en ruimtelijk, met een nadruk op de bas. Die ligt er soms wat te dik op, hoewel die lage tonen bij games vaak een ondergeschikte rol spelen. Een nadeel van in-ear plugs is dat aanrakingen bij de kabel kunnen doorklinken in de dopjes. In mijn geval: het geschraap van de kabel tegen mijn baard is hoorbaar via de oortjes. Voor in-ear dopjes leveren ze een heel aangenaam geluid, met als grote voordeel dat ze een ingebouwde microfoon hebben. Daardoor kun je ze gebruiken om te chatten tijdens het gamen, bellen of videobellen.

Score: 8


Informatie

JBL Quantum 50
Adviesprijs: 29.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.