logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Review: Baseus Bowie MC1 open ear tws koptelefoon

Het is nog niet zo lang geleden dat de eerste Open Ear-koptelefoons het levenslicht zagen. Sinds die tijd is er heel wat veranderd, misschien wel dankzij het feit dat meerdere merken dit concept hebben omarmd. Dit keer ligt er een bijzonder setje voor ons: de Baseus Bowie MC1 open-ear oordopjes, met een wel heel bijzonder ontwerp. Je klemt ze om je oorschelp heen, waardoor je gehoorgang vrij wordt gelaten en het oordopje op zijn plek wordt gehouden. Daardoor blijf je je volledig bewust bent van wat er om je heen gebeurt. En dat is wel zo veilig!

Ontwerp

De Bowie MC1 oordopjes lijken wat dat betreft een beetje op clip-on oorbellen, ware het niet dat je deze oordopjes aan de zijkant van je oor bevestigt in plaats van er onderaan laat bungelen. Het is echter niet dat unieke ontwerp waarmee de Bowie MC1 oordopjes opvallen, want Baseus heeft deze oordopjes volgestopt met functies als adaptief comfort, AI-gestuurde basverbetering en zelfs een IP57-classificatie. Bovendien zijn ze zo licht dat je nauwelijks merkt dat je ze draagt, zelfs als je ze urenlang draagt. Het gewicht van de oordopjes (5,2 gram per dopje) wordt goed verdeeld over je oren en blijven perfect zitten, wat je ook doet. Je hebt geen last van wrijving of irritatie, zoals je met normale oordopjes wel eens het geval is – en je hebt niets in je gehoorgang, waar sommigen een echte hekel aan hebben. En laten we niet vergeten hoe strak ze eruitzien. De strak ontworpen oordopjes passen perfect in de bijbehorende oplaadcassette. Deze heeft een USB-C oplaadpunt aan de onderkant en led-lampjes die het energieniveau weergeven.

Specificaties

Qua connectiviteit laten de Baseus Bowie MC1 oordopjes weinig te wensen over. Ze beschikken bijvoorbeeld over Bluetooth 5.4, met Google Fast Pair op de achtergrond. Ofwel: je haalt ze uit het doosje en ze smeken bijna om gekoppeld te worden! Met de multipoint-feature kun je ze aan twee apparaten tegelijk koppelen en snel schakelen. Zo kun je verbonden blijven met je smartphone, maar ook met je laptop of computer. Voor het kijken van films of het spelen van games is er een speciale low-latency modus. Het energieverbruik gaat daarbij een tikje omhoog, maar je hebt geen vertraging tussen beeld en geluid.

De oordopjes hebben fysieke knoppen voor het afspelen en pauzeren, het regelen van het volume en het schakelen tussen je twee bluetooth-gekoppelde apparaten. De ingebouwde accu van de oordopjes gaan ongeveer 9 uur mee, met voor 40 uur energie in de oplaadcassette. Daar kun je dus wel even mee vooruit! En is je accu onverhoopt toch helemaal leeg: na tien minuten opladen kun je weer drie uur vooruit.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is natuurlijk wel een dingetje waar je bij dit soort earbuds misschien een tikje minder kritisch moet zijn, hoewel ik moet zeggen dat de kwaliteit van open-ear koptelefoons zienderogen verbetert. Maar kun je de kwaliteit vergelijken met een grote over-ear of een klassieke in-ear koptelefoon? Nee, dat niet. Je mist de diepe basgeluiden die je bij de andere types koptelefoon wel hebt. Maar is het genoeg om lekker op los te gaan? Jazeker, dat dan weer wel! Het zal de specificatie-nerds niet verbazen dat de oordopjes enkel de SBC- en AAC-codecs ondersteunen, aangezien je met dit type oordopjes geen hi-res audio kunt realiseren.

Ondanks het open-ear concept bieden de oordopjes een fijn en vol geluid, met een helderheid en balans waar veel merken jaloers op zullen zijn. Het zijn echte allround oordopjes, die je kunt gebruiken voor het luisteren naar audioboeken, films, series en natuurlijk ook muziek. Waar sommige merken zich juist richten op de baspartijen om een overheersend pompende muziek te laten horen, heeft Baseus gelukkig de keuze gemaakt om de pijlen te richten op het middensegment van het geluidsspectrum. Met name muziek, podcasts en audioboeken zijn dan ook perfect binnen dat bereik! Je kunt daarbij vanuit de app een beetje spelen met de equalizer-instellingen: er zijn een aantal voorgeprogrammeerde settings te vinden in de Baseus-app, maar je kunt ook zelf aan de slag in de achtbands equalizer.

Ruisonderdrukking

Tja, dat zul je misschien zonder aarzelen onder het tapijt vegen. Ruisonderdrukking bij open-ear koptelefoons is natuurlijk compleet overbodig en nutteloos… maar niet helemaal. Baseus heeft het namelijk ingezet onder de noemer Adaptive Voice Capture en combineert daarmee de geluiden van de twee microfoontjes per oortje, om jouw stem te verbeteren wanneer je aan het bellen bent. Het zorgt voor het wegfilteren van achtergrondgeluiden, waardoor je stem luid en duidelijk doorkomt. En dat werkt super fijn! De twee microfoons doen, in combinatie met een flinke dosis AI, perfect dienst om je gesprekken te verbeteren.


Ga direct naar Baseus Bowie MC1 open-ear koptelefoon op BOL.com.

Recensie over Baseus Bowie MC1 open-ear koptelefoon

CooleSuggesties topper

De Baseus Bowie MC1 zijn fijne open-ear dopjes met een vernieuwend ontwerp. Je klemt ze namelijk om je oorschelp, in plaats van dat je ze om je oor haakt. Daardoor blijven ze verbazend goed zitten. Naast een geweldig comfort bieden de oortjes slimme en praktische functies… en niet te vergeten een (voor open-ear modellen) indrukwekkende geluidskwaliteit. En dat voor een lage prijs van 69.95 euro! Daarmee is dit een product met een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Maar let wel: open-ear oordopjes hebben zo hun eigenaardigheden. Zo kunnen mensen in je omgeving de muziek zachtjes horen als het echt fluisterstil is in je omgeving en is de bas niet zo imposant als in-ear oordopjes. Maar dat ligt aan het concept, en niet aan deze dopjes specifiek.

Score: 9


Informatie

Baseus Bowie MC1 open-ear koptelefoon
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 69.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.