logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

App review: Affinity Photo, het alternatief voor Photoshop op je iPad

Het gebeurt niet vaak dat je een app tegenkomt die de manier waarop je een apparaat gebruikt compleet veranderd. Dat is echter wel wat er gebeurde op het moment dat ik Affinity Photo gebruikte – mijn iPad werd niet langer een doorgeefluik van foto’s naar Instagram en social media, maar een volwaardige plek om beeldbewerkingen uit te voeren! En dat allemaal dankzij deze app, die Adobe Photoshop eerlijk gezegd in zijn hemdje doet staan. Zeker in combinatie met de Apple Pencil 2 is het heerlijk werken en tekenen op mijn iPad Pro!

Beeldbewerking op je tablet

Een van de grootste beperkingen van fotograferen met je smartphone (of tablet) is namelijk dat je de foto’s niet lekker kunt bewerken. De gratis apps zijn *logisch* beperkt in hun functionaliteit, maar veel betaalde apps doen ook niet wat je er van verwacht. Eerlijk gezegd wil je gewoon Photoshop op je tablet, maar dat zit er ook nog niet in. Bovendien ben je voor Photoshop zo’n 13 euro per maand kwijt (inclusief Lightroom, voor zowel je computer als de apps), maar het zet je wel een stuk in de kosten. Affinity Photo koop je eenmalig voor je tablet voor de prijs van nog geen 22 euro. Voor de computer kost het zo’n 50 euro. En dan ben je klaar voor de komende jaren! Maar wil je de functionaliteiten van Photoshop op je tablet? Dan moet je niet de Photoshop app hebben, maar Affinity Photo!

Bewerken als een pro

Het gave van Affinity Photo is wel dat het zo lijkt op Photoshop. Al die kennis en ervaring die je misschien in de afgelopen jaren hebt opgedaan met beeldbewerking op je desktop, is direct inzetbaar in deze app. Toch zijn er natuurlijk de nodige aanpassingen gedaan – het werken met een app is namelijk heel anders dan het werken met een programma op je computer. Daardoor is het soms even puzzlelen en vooral de nieuwe functies ontdekken die deze app voor je in petto heeft. Als je die functies eenmaal kent, zul je zo blij zijn met je iPad als mobiele werkplek en beeldbewerking! Bovendien is de app helemaal toegespitst op de mogelijkheden van de iPad, inclusief de aanraakmogelijkheden en de drukgevoeligheid. Zo kun je met een pencil ook geweldige tekeningen maken, filters toepassen en tekenen met verschillende penselen.

Enkele functies van Affinity Photo:

 • Volledige ondersteuning voor onbeperkte lagen, lagengroepen, aanpassingslagen, filterlagen en maskers
 • Open RAW en andere afbeeldingen in een speciale voorbewerkingswerkruimte
 • Bekijk histogrammen, knipperende highlights, schaduwen en tonen, evenals EXIF-informatie
 • Enorme collectie effecten, waaronder vervagingen, vervormingen, tilt-shift, schaduwen, gloei-effecten en verlichting
 • Intuïtieve selectiepenseel en verfijning maakt selecties eenvoudig, zelfs tot haarlokken
 • Mogelijkheid om met de hand effecten toe te passen en aan te passen
 • Enorme bibliotheek van schilderen, tekenen, texturen en professionele DAUB-penselen inbegrepen
 • Professionele bestandsstandaarden
 • Photoshop® PSD-bestanden openen, bewerken en opslaan
 • RGB-, CMYK-, HDR-, grijswaarden- en LAB-kleurruimten
 • End-to-end CMYK-workflow met ICC-kleurbeheer en OCIO-ondersteuning
 • Volledige bewerking van 16 en 32 bit per kanaal
 • Werk met alle standaardindelingen zoals PNG, TIFF, JPG, GIF, SVG, EPS, EXR, HDR, PSD en PDF

De iPad-versie van Affinity Photo heeft me niet teleurgesteld. Het is gebouwd om eruit te zien en aan te voelen als de desktop-app, dus je bent niet aan het rommelen om een mobiele versie van een desktop-app te leren. Wanneer je deze app ook hebt op je desktop, heb je echt een sublieme combinatie en workflow. Het is ongelooflijk om een ​​volledig fotobewerkingsplatform te hebben dat je echt de mogelijkheid geeft om de grootte te wijzigen, het formaat te wijzigen, lagen te gebruiken en nog veel meer. Wanneer ik Affinity Photo op de iPad Pro gebruik, heb ik de controle over mijn afbeeldingen en kan ik er echt alles mee doen.


Recensie over Affinity Photo

CooleSuggesties topper

Eigenlijk is Affinity Photo een bijzonder vreemde eend in de bijt. Aan de ene kant is het zo’n geweldig programma, dat je het als professional direct kan gebruiken, zonder concessies te doen op kwaliteit of gebruiksgemak. Vooral de volledige vrijheid om te werken met lagen en aanpassingslagen is hierbij geweldig. Aan de andere kant is het ook voor amateurs een fantastisch programma, omdat ze niet gebonden zijn aan beperkingen van freeware of beperktere, specifieke apps. Dit is namelijk een app waarbij je echt alles kunt, van het aanpassen van kleur en belichting tot het toevoegen van tekst, vormen en illustraties. En dat voor slechts 22 euro… erg indrukwekkend!

Score: 9


Informatie

Affinity Photo, Serif
Meer weten?
Prijs: 21.99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.