logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Resident Evil: Welcome to Raccoon City


De Resident Evil-franchise heeft al heel wat succesnummers op zijn naam staan. De gamereeks was al een succes (en staat nog altijd bovenaan in de toplijsten van het horror-schootergenre), de filmfranchise met Milla Jovovich vatte het gevoel van de horrorreeks precies op de juiste plekken. Maar soms gaat zo’n serie een eigen weg, en dat is ook een beetje waar Resident Evil: Welcome to Raccoon City mee te maken krijgt.

Bloederige zombiefilm

Zelfs als je nog nooit iets van Resident Evil hebt gezien, weet je dat het hier gaat om zombies, monsters en heel veel bloed. Ondanks de vele films en series, games en comics, is er nog niet heel veel bekend over de daadwerkelijke uitbraak van het zombievirus. Dat is waar Resident Evil: Welcome to Raccoon City een antwoord op wil geven. Met een nadruk op wil, want echt heel duidelijk krijg je nog altijd geen heel duidelijke antwoorden op je bordje. Het is een reboot-verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de jaren negentig in Raccoon City, de basisstad van Umbrella Corp. Hier komt het zombievirus als eerste naar voren (tenminste, als je de eerste Resident Evil-film even voor lief neemt). De film is een bonte chaos van personages, zombies en verplichte moorden, waarbij er verwijzingen zijn naar eerdere films. Daardoor is het aantal personages groter dan je eigenlijk zou willen, met een wat rommelig geheel als resultaat. Heb je de oudere films nog vers in je geheugen? Dan heb je dat in ieder geval als bonus.

Lees hier de ultieme volgorde om alle Resident Evil films te kijken

Experimenteel

De film draait eigenlijk om Claire Redfield (Kaya Scodelario), een stoere meid die terugkeert naar de stad waar ze opgroeide in een onbetrouwbaar weeshuis. Daar was ze jaren geleden ontsnapt, nadat ze vermoedde dat er op kinderen werd geëxperimenteerd… of in ieder geval omdat ze dacht dat er heel vreemde dingen gebeurden, waardoor je niet meer zou terugkeren. Dat… en omdat ze contact heeft met een vreemd, mismaakt meisje. Ze keert terug naar haar horrorstad om haar broer Chris (Robbie Amell) te zien, die nu politieagent is in Raccoon City. Chris groeide ook op in het weeshuis en ziet de wrede teamleider als zijn vaderfiguur.

Geruchten en flashbacks

Je moet weten dat de film afspeelt in de jaren 90. En dat zie je aan veel elementen terug. Niet alleen de voertuigen en kleding komen uit die tijd, er wordt ook Snake gespeeld op een Nokia telefoon, informatie wordt gevonden op videobanden en er zijn nog een paar andere grappige verwijzingen naar weleer (naast de muziek, natuurlijk). Ook het feit dat Claire naar Raccoon City afreist omdat ze rare berichten heeft gezien op ‘chatrooms’ over Umbrella Corp en haar broer wil redden, is een verwijzing daarnaar. Ze hoorde namelijk dat de hele stad met de grond gelijk wordt gemaakt. De tijd tikt! En tot overmaat van ramp is het dorp bezig met diens zombie-invasie en krijgen ze te maken met strompelende, kwijlende, grommende, bijtende en bloeddorstige zombies, compleet met bloeddoorlopen ogen, pus, open wonden en misvormde ledematen.


Ga direct naar Resident Evil: Welcome to Raccoon City op BOL.com.

Recensie over Resident Evil: Welcome to Raccoon City

Resident Evil: Welcome to Raccoon City is een bijzondere ervaring. Het weet de sfeer van de games prima te vatten, zeker wanneer onze ‘helden’ in het verlaten herenhuis ronddwalen of wanneer ze naar de volgende veilige plek vluchten. Het verzamelen van wapens, de bloederige zombies en het gegrom en gekreun vormen een prima basis voor een film als dit. Aan de andere kant mist het ook een hoop. Een duidelijke verhaallijn, bijvoorbeeld. Goede karakterontwikkelingen en de nodige komische oneliners. Ondanks het eerbetoon aan de vroegere games, Sony als grondlegger en de periode waarin de film zich afspeelt, komt het niet lekker van de grond. Je wordt van schrikmoment naar schrikmoment geleid, maar ook die zijn soms té voorspelbaar.

Score: 5


Informatie

Titel: Resident Evil: Welcome to Raccoon City
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 107 minuten
Genre: horror.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenesDrugsgebruik

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.