logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Reset, Blake Crouch

Wat zou jij doen als je denkt iets te weten over je eigen geheugen, maar je kunt daar niet op vertrouwen? Dat overkomt steeds meer mensen. Ze leiden onder FMS, het False Memory Syndrom. Mensen hebben dubbellevens, denken getrouwd te zijn met mensen bij wie dat niet zo is, kinderen te hebben die niet bestaan… en nog veel meer. Dat brengt je zo in de war, dat veel FMS-patiënten een einde aan hun leven willen maken. Rechercheur Barry Sutton maakt zo’n zelfmoord mee en besluit te onderzoeken waar FMS nu eigenlijk van komt. Al snel weet hij echter niet meer waar hij het moet zoeken. Wat is waarheid, wat is leugen? Een ding is zeker: uitvindster en neurowetenschapper Helena Smith heeft in het boek Reset iets levensgevaarlijks ontwikkeld!

Geheugenspelletjes

Na dit vreselijke ongeval wordt je mee teruggenomen in de tijd, een periode waarin Helena Smith probeert om dementie- en alzheimerpatiënten te helpen; ze werkt aan een een stoel die de herinneringen moet redden uit de aftakelende hersenen. Door ze daarna opnieuw te plaatsen, moeten ze beter blijven plakken. Multimiljonair en uitvinder Marcus Slade benaderd haar en laat haar werken op zijn afgelegen booreiland, dat is ongebouwd tot een super luxe en high tech onderzoekslab. Ze brengt er ontzettend veel tijd door, afgesloten van de buitenwereld, totaal in beslag genomen door het ontwerpen van de stoel. Ze mag zelfs geen contact met haar ouders hebben. Wanneer de stoel af is, ontdekt Helena dat haar financier Marcus vuile spelletjes heeft gespeeld. Hij heeft haar gemanipuleerd en tijd van haar gestolen. Hij wil dingen doen die het leven van alle mensen op aarde in gevaar brengt. Helena moet een manier vinden om van het eiland af te komen en terug in de tijd te gaan om Marcus tegen te houden, maar dit kan ze niet alleen.

Geschiedenis

Wanneer Barry door Marcus terug in de tijd wordt gestuurd, komt hij daar Helena tegen. Ze komen op eenzelfde tijdlijn tegen en hebben ook hetzelfde doel voor ogen: ze moeten Marcus tegenhouden om de mensheid te redden! En dat alles in een wereld die ze eigenlijk niet zo goed kennen. Dat wordt behelpen, maar gelukkig hebben ze elkaar.

Ga direct naar Reset – Blake Crouch op BOL.com.


Recensie over Reset

Op de cover staat met een voorzichtig stickertje vermeld dat Reset een combinatie is van Inception en Black Mirror, en die vergelijking gaat helemaal op. Er wordt flink gegoocheld met tijdslijnen en veranderde werkelijkheden, met Marcus die aan de touwtjes trekt om alles in goede banen (voor hem dan) te leiden. Soms is dat verwarrend, net als het feit dat je telkens grote sprongen maakt in de tijd en tussen de verschillende personages, maar dankzij de betoverende schrijfstijl van Blake Crouch is het echt een pageturner. Mijn advies? Zit je even vast in een moment, lees dan gewoon door! Alles valt op z’n plek als je leest.

Score: 8


Informatie

Reset,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House of Books, 352 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044355826. Prijs: 21.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.