logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Requiem, Chris Lloyd

Requiem is het tweede verhaal met Eddie Giral in de hoofdrol. Deze bijzondere agent heb je leren kennen in het eerste deel, De Ongewenste Doden. Ook dit keer neemt schrijver Chris Lloyd je mee naar Parijs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Moord in de oorlog

Het is een lastige tijd, waarin Parijs gebukt gaat onder de Duitse bezetters. Toch probeert Giral op te komen voor de onschuldigen. Wanneer er dan ook een gruwelijke moord wordt gepleegd, probeert hij de waarheid boven water te halen. Daarbij gebruikt hij alle beschikbare bronnen, van vriendendiensten tot subtiel heulen met de vijand. De vijandigheden tussen de Fransen en de Duitsers spelen daarbij een belangrijke rol in het verhaal: de politieke spanning is om te snijden! Maar ook binnen de verschillende groeperingen is er genoeg spanning, zoals de verschillende Duitse takken die elkaar proberen af te troeven. Daar kan Giral slim gebruik van maken!

Ten tijde van de bezetting

Het is prijzenswaardig dat Lloyd een stapje verder gaat dan enkel het meenemen van deze spanningen. Hij maakt namelijk ook melding van de andere gevolgen van de oorlog, zoals wegblokkades en rantsoeneringen, de uitputting door de continu spanning en het gebrek aan gezonde voeding. Iedereen leeft onder constante druk, wat zeker zijn gevolgen heeft. Daarbij worden ze regelmatig blootgesteld aan wrede acties en wandaden. De langdurige gevolgen zijn ook merkbaar bij Giral, die heeft gestreden in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Hij ziet alle gebeurtenissen dus moeizaam aan.

Persoonlijk

Het verhaal van Giral is best persoonlijk en je leert dan ook veel over zijn bewogen en rijke leven. Zijn nuchtere blik op de wereld is soms verhelderend, met de gepaste snedige opmerkingen die het boek een stukje lichter maken. En hij staat er zeker ook niet alleen voor, want onze onderzoeker heeft een bont gezelschap aan vrienden om zich heen verzameld die hem bijstaan in dit onderzoek en zijn hang naar rechtvaardigheid.


Ga direct naar Requiem op BOL.com.

Recensie over Requiem

Requiem neemt je mee naar het fraaie Parijs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en zet Giral op een bijzonder moordonderzoek. Daarbij is het een web van intriges en politieke spelletjes, van macht en verduistering. Je kunt je afvragen waarom Giral zich op zo’n moment druk maakt over een extra dode, maar dat rechtvaardigheidsgevoel is juist het sterke punt van het verhaal. De vertelling van de gebeurtenissen en de leefomstandigheden zijn hard en fijn verweven in het verhaal, waardoor de sfeer bijna voelbaar is.

Score: 8


Informatie

Titel: Requiem
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 400
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022599372
Prijs: 23.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.