logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Rennen! Cora Sakali

Ziektes en afwijkingen zijn er in allerlei soorten en maten. Bij de meeste mensen zie je er niets van, bij anderen is het weer heel duidelijk merkbaar. En ook al zie je niets van een ziekte of afwijking, iedereen is en blijft anders. Dat is de belangrijke boodschap van het boek Rennen!, geschreven door Cora Sakali.

Anders dan anders

Hoofdrolspeelster in het boek Rennen! is Loep. Ze is 11 jaar en kan alles – behalve stilzitten. En geconcentreerd luisteren. Ze is heel impulsief, maar heeft ook een heel klein hartje. Ze wil niets liever dan haar zusje Juna helpen. Zij heeft namelijk een spierziekte en kan niet goed lopen. Haar linkerkant is onderontwikkeld, waardoor ze niet goed meekan. Juna is echter wel heel erg slim. Daardoor mag ze naar een normale school – de school van Loep. Die ziet het echter al voor zich: Juna gaat gepest worden! En dat wil de lieve Loep kostte wat kost voorkomen. Ze gaat Juna trainen om sterker te worden, zodat haar ziekte minder opvalt. Dat pakt echter minder goed uit dan gedacht. Juna valt… en breekt haar goede arm. Nu kan ze een paar weken helemaal niets meer en slokt ze alle energie op van hun alleenstaande moeder. Zij besluit dan ook om Luna een tijdje bij haar zus te laten logeren.

Energieke toestand

Op de boerderij van haar tante zou Loep al haar energie kwijt kunnen. Zou je denken. Helaas is dat wel anders. Loep moet immers gewoon naar school. Bovendien heeft ze nogal last van schuldgevoelens. Ze denkt dat haar moeder haar niet meer wil zien. Dat brengt de nodige spanningen met zich mee, die zich een uitweg zoeken in druk gedrag… wat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Een paar kinderen in haar nieuwe klas pesten Loep om haar drukke gedrag en haar vreemde, wijde broeken. Gelukkig vind ze een vriend in de teruggetrokken en eigenzinnige (autistische?) jongen Walter, die ook slachtoffer is van de twee pesters in de klas.

Verkeerde hulp

Uit meelij probeert Loep Walter te helpen. Ze laat de klas zien dat hij eigenlijk heel stoer is, maar daardoor gaan de pestkoppen Walter alleen maar verder uitdagen… tot de situatie behoorlijk uit de hand begint te lopen. Daarbij speelt het verlaten pretpark Silvaland en een oud Orakelvrouwtje een belangrijke rol, waarbij Loep langzaam beter begint te begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.

Ga direct naar Rennen! op BOL.com.


Recensie over Rennen!

Rennen! is een spannend jeugdboek over anders-zijn en omgaan met verschillen. Vooral door om te gaan met je eigen karaktertrekken kun je namelijk accepteren hoe anderen zijn. Loep komt hier achter tijdens haar logeerpartij, waarbij ze zich meermaals afzet tegen haar oom en tante. Puberale nukken spelen hoogtij in dit boek. Soms ontbreekt het een beetje aan het tempo in de vertelling, dan weer gaat het vrij snel. Het verhaal maakt soms wat snelle wendingen.

Score: 7


Informatie

Rennen!,
Illustrator: nvt
Uitgever: Moon uitgevers, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789048857173. Prijs: 16.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.