logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Renfield


In dit moderne griezelverhaal maak je kennis met Renfield, Dracula’s trouwe dienaar. Renfield is het gekwelde hulpje van de meest narcistische baas uit de geschiedenis, Dracula. Renfield wordt gedwongen om zijn meester van slachtoffers te voorzien en alles te doen wat van hem gevraagd wordt, hoe vernederend dat ook is. Maar na eeuwenlange dienstbaarheid wil Renfield weleens zien wat het leven buiten de schaduw van de Heer van het Duister te bieden heeft. Alleen weet hij niet zo goed hoe hij uit die ongezonde relatie moet komen.

Horror-komedie

Dat maakt Renfield een komische insteek op het aloude Dracula-verhaal, aangezien Renfield in een cirkel van zelfhulpgroepen komt en via een serie aan metaforen uitlegt in welke situatie hij nu eigenlijk zit. Daarnaast probeert hij via diezelfde cirkel een stukje vreugde in de wereld te brengen, door de slechteriken van de wereld op te sporen en te offeren aan zijn baas. Die gedijt echter het best op vers vlees van zorgeloze, vriendelijke en aardige mensen… niet het volk dus dat Renfield aan hem brengt. Daarbij komt dat hij verliefd wordt op een rechtvaardige politie-agente Rebecca, gespeeld door de welbespraakte Akwafina.

Cage als overheerser

Dracula wordt in deze film gespeeld door Nicolas Cage, die er echt al zijn ziel en zaligheid in lijkt te leggen. Het is een heerlijk overdreven rol, maar eerlijk is eerlijk: dat past ook prima in deze film. Megalomaan, scherp van tong, cynisch en veeleisend… je zou denken dat hij in het echte leven ook prima zo zou kunnen zijn. Het staat ook in mooi contrast met de timide, onderdanige Renfield.

Bekijk de trailer van Renfield

Vette actie

Maar vergeet niet dat het toch een horrorfilm blijft: eentje waarin meer dan genoeg ‘gore’ in verschijnt. Renfield moet namelijk de nodige lichamen offeren aan zijn overheerser, zodat hij kan genezen van een klein ongelukje. De corrupte politie is hem echter op het spoor en wil hem koste wat kost stoppen… maar ook de plaatselijke maffiafamilie zit hem op de hielen, nadat Renfield een missie behoorlijk dwars heeft gezeten (en de zoon van de maffiabaas heeft bedreigd). Genoeg actie dus, met bottenbrekende, hoofdenverliezende en bloederige actie vanuit Renfields kant.

De cast van Renfield

  • Renfield – Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road, X-Men-franchise, The Menu)
  • Dracula – Nicolas Cage
  • Rebecca Quincy – Akwafina
  • Ella – Shohreh Aghdashloo
  • Teddy Lobo – Ben Schwartz
  • Carol – Jenna Kanell

Ga direct naar Renfield op BOL.com.

Recensie over Renfield

De centrale dynamiek in deze eigentijdse vertelling Dracula’s legende is dat Renfield het beu is vast te zitten in een giftige co-afhankelijke relatie met zijn narcistische baas. Dat is een grappig idee, dat genoeg stof biedt om grappen mee uit te halen. Toch schort het regelmatig aan de film, bijvoorbeeld op het gebied van karakterontwikkeling van Rebecca. De humor komt met vlagen en wordt afgewisseld door brute, bloederige actie (die daardoor een stuk minder grof voelt).

Score: 7


Informatie

Titel: Renfield
Uitgever: Universal pictures
Tijdsduur: 93 minuten
Genre: horror.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.