logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het Grote WC-onderzoek: Remsporen en lege toiletrol grootste WC-ergernissen


toilet19 november is het Wereld Toilet Dag! Alle aandacht voor het kleinste kamertje en dat mag ook wel: we brengen hier al gauw een kwartier per dag (en uiteindelijk een jaar van ons leven!) in door. Villeroy & Boch levert jaarlijks tienduizenden toiletten in Nederland en maakt zich sinds jaar en dag hard voor een betere toilethygiëne. Voor Wereld Toilet Dag onderzocht het merk het toiletgebruik in Nederland. De resultaten op een rijtje:

We ergeren ons suf op het toilet
Ons bezoek aan het toilet is niet altijd een pretje. Remsporen in het toilet, een vieze toiletzitting (met name vrouwen klagen hierover) en een niet fris toilet… we ergeren ons suf! Met stip op één: een lege toiletrol. Er is een hygiënisch alternatief voor toiletpapier. In Azië is een douchetoilet al jaren de norm. Met de ViCleanU+ biedt Villeroy & Boch een innovatief douchetoilet en stelt zo ook hier een nieuwe standaard op het gebied van toilethygiëne.

De grote boodschap doen we het liefst thuis
90% van de respondenten doet de grote boodschap bij voorkeur thuis. En dan het liefst op een afgesloten toilet (64%) en niet in de badkamer. Vrouwen gaan overigens nét iets liever dan mannen in de badkamer naar het toilet. 9% maakt het niet uit waar dit gebeurt en 1% wijst zijn werk aan als favoriete plaats om even rustig te gaan zitten…

Twintigers en dertigers maken minst schoon
63% van de Nederlanders maakt het toilet meerdere keren per week schoon, 2% slechts één keer per maand. Opvallend: 18-34-jarigen poetsen het minst. Deze leeftijdsgroep klaagt dan ook het vaakst over een vieze toiletzitting en stinkend toilet. Thuiswonende kinderen in het spel? Dan maken we het toilet vaker schoon dan gemiddeld. Het schoonst zijn trouwens de 50-plussers. Over één ding zijn we het eens: het toilet schoonmaken is geen pretje. De door Villeroy & Boch ontwikkelde CeramicPlus glazuurlaag in toiletten geeft vuil en kalk geen kans om zich te hechten. De glazuurlaag levert 80% waterbesparing op en er is 80% minder schoonmaakmiddel nodig. Een additionele toplaag, Antibac met antibacteriële werking, vermindert de groei van bacteriën met meer dan 99,9%. Schoonmaken gaat zo beter, sneller en belast het milieu minder.

Vrouwen maken veel vaker schoon dan mannen….. of toch niet?
Vrouwen en mannen denken heel verschillend over wie het vaakst het toilet schoonmaakt. 77% van de vrouwen zegt zelf de WC het vaakst te poetsen. Slechts 6% geeft aan dat haar partner dit meestal doet. Mannen zien dat heel anders: 39% van de mannen claimt zelf het vaakst het toilet schoon te maken, 45% wijst naar zijn partner.

Ons toilet is nooit 100% schoon
Ook al doen we nog zó ons best, bepaalde delen van ons toilet blijven vies. Het merendeel van de Nederlandse toiletten heeft nog een spoelrand. Met poetsen kun je hier niet goed onder: hartstikke onhygiënisch. De DirectFlush toiletten van Villeroy & Boch hebben geen spoelrand zodat het gehele toilet efficiënt en nauwkeurig tot bovenaan de rand schoongespoeld wordt. En het toilet is beter schoon te maken. Bijna driekwart van de Nederlandse toiletten hebben nog een spoelrand.

Het vervangen van het toiletblok is één van de vieste klusjes
Het toiletblok vervangen vinden we een onhygiënisch werkje dat we zo lang mogelijk negeren. Mannen hebben hier minder moeite mee dan vrouwen. Het ViFresh toilet van Villeroy & Boch heeft achter de zitting een in het keramiek geïntegreerd vakje voor toiletblokken en –gels, dat kan worden bijgevuld zonder de binnenkant van het toilet aan te hoeven raken.

Ps. Vergeet ook niet af en toe je telefoon schoon te maken! Uit onderzoek blijkt dat we onze toiletbezoekjes vaak benutten om te whatsappen en social media te checken.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.