logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Reminiscence

‘Het verleden kan een man achtervolgen’ is een waarheid die op veel mensen van toepassing is. Veel te veel mensen leven in het verleden, houden zich vast aan die schamele herinneringen, die met de dag mooier worden gemaakt. Op die feiten is ook de film ‘Reminiscence’ gebaseerd, met Hugh Jackman in de hoofdrol. De regie en het script liggen in handen van Lisa Joy, die ook achter de serie Westworld zit. Maar of ze ook in staat is om een diepgaand verhaal te verpakken in een film? We gaan het zien.

Herinnering

De titel vertelt eigenlijk al waar de film over gaat: Reminiscence is Engels voor ‘herinnering’. De film neemt je mee naar een wat mistroostige toekomst, waar de wereld flink naar de knoppen is geholpen en mensen zich vasthouden aan die Goede Oude Tijd. Je weet wel, toen het grootste deel van de wereld nog niet onder de zeespiegel was verdwenen en je overdag nog gewoon naar buiten kon zonder levend te verbranden. Ah, dát waren nog eens tijden! Maar dat is niet zozeer waar het in deze film om draait. Het gaat om Nick Bannister (gespeeld door Hugh Jackman) die van het verleden zijn werk heeft gemaakt. Maar niet als historicus! In deze film-noir sci-fi neemt hij je mee naar de illustere wereld van herinneringen en psychische aanpassingen. Ja, je zou de link kunnen leggen naar Total Recall, want ook in deze film krijgen mensen herinneringen geïmplanteerd. Ook links met de dystopische wereld van Blade Runner zou je zonder problemen kunnen leggen. En dat maakt de film wat lastig, het lijkt een bijzondere mix van bekende elementen: hij is nergens echt origineel.

Bekijk de trailer van Reminiscence

Dromerig

Het verhaal van Reminiscence wordt op een verwarrende manier gebracht. Verhaallijnen lopen in elkaar door, personages komen elkaar tegen en bekijken zichzelf van een afstandje. Soms weet je simpelweg niet meer wat nu het heden is en wat de herinnering. Onze Nick weet als geen ander hoe krachtig herinneringen kunnen zijn. Hij is een geheugendetective, die in de herinneringen van zijn klanten kan rondlopen. Soms is dat om iets opnieuw naar boven te halen, om iets te kunnen herinneren, maar soms willen klanten ook hun favoriete momenten nog een keer beleven. Hij werkt daarvoor samen met Watts, die er wat nuchterder in staat. Die herinneringen worden op een fraaie manier in beeld gebracht, met een dromerige vibe. Alles staat op het punt te veranderen wanneer de bloedmooie Mae hun werkplaats binnenloopt. Ze is haar sleutels kwijt, moet je weten… en daarvoor laat je iemand natuurlijk even rommelen in je geheugen! Dat is het begin van een romance tussen Nick en Mae… tot Mae na enkele maanden spoorloos verdwijnt. Vanaf dat moment gaat Nick op zoek naar Mae, via de herinneringen van veel criminelen, corrupte agenten komt hij telkens een stapje dichter bij.


Ga direct naar Reminiscence op BOL.com.

Recensie over Reminiscence

De film Reminiscence zweeft rustig in de middenmoot van films. Het is een meeslepende film, als je van het type ‘rustig voortkabbelend’ houd. Hij is nergens echt super spannend of verrassend. Het verhaal is voorspelbaar, de sfeer niet origineel (en soms zelfs een beetje pijnlijk cliché). Het is misschien zelfs jammer dat er zo’n sterrencast is ingezet voor een film als deze. Ze komen namelijk niet echt uit de verf in het verhaal. Soms maakt de film wat vreemde sprongen, wat onlogische keuzes of een vreemde verwijzing. Toch is het een fraai uitgewerkte film, die alleen al voor de sfeer het kijken waard is. Een indrukwekkende film om te zien!

Score: 7


Informatie

Titel: Reminiscence
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 116 minuten
Genre: sci-fi.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenesDrugsgebruik

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Patrick Mertens avatar
    Patrick Mertens

    Kansje gewaagd


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.