logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Rembrandt’s wereldberoemde Marten en Oopjen als PLAYMOBIL-figuren


Na een intensieve restauratieperiode zal het wereldberoemde dubbelportret van Rembrandt, Marten en Oopjen, van 8 maart tot en met 3 juni te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam. De doeken worden getoond in de expositie over grote portretten van rijken en hooggeplaatsten, High Society. Ook kinderen kunnen spelenderwijs kennis maken met beide schilderijen van de jonggehuwden. PLAYMOBIL heeft namelijk speciaal voor deze gelegenheid een Marten en Oopjen-setje ontwikkeld. Zo wordt kunst kinderspel.

Al eerder werkten het Rijksmuseum en PLAYMOBIL samen en werden twee kunstwerken uit de eregalerij vertaald naar speelgoed-poppetjes. Zowel het beroemde 17e-eeuwse schilderij Het melkmeisje van Johannes Vermeer als twee ridders van De Nachtwacht van Rembrandt werden als miniatuur geproduceerd. ‘De kans om kinderen op speelse wijze kennis te laten maken met cultureel erfgoed zoals deze kunstwerken, grijpen we met beide handen aan. Op deze manier kan een nieuwe generatie laagdrempelig kennis maken met de collectie van het Rijksmuseum en hopen we dat we hun fantasie kunnen blijven prikkelen’, aldus Leen van Reeth, marketingmanager van PLAYMOBIL Benelux.

Grote PLAYMOBIL-uitvoeringen in het museum

Ook het Rijksmuseum is verheugd met de komst van de mini Marten en Oopjen. ‘Als Rijksmuseum willen we graag de collectie zo toegankelijk mogelijk maken. Niet alleen in het museum, maar zeker ook daarbuiten. Hopelijk komen de kinderen het gerestaureerde dubbelportret ook in het echt bewonderen. Naast de originele doeken, zullen ze dan bovendien grote uitvoeringen van de jonggehuwden in PLAYMOBIL treffen’, aldus Jonathan Bikker, als conservator van het Rijksmuseum betrokken bij de restauratie van Marten en Oopjen.

De Marten- en Oopjen-figuurtjes zitten samen in een setje en kosten €5,95 De PLAYMOBIL-miniaturen zijn exclusief te koop in de Rijksmuseumshop.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.