De Reis van Syntax Bosselman heeft een tijdje in mijn boekenkast gestaan. Eigenlijk zonder concrete reden. Misschien omdat het onderwerp slavernij en slavenhandel wat zwaar is om even lekker weg te lezen. Toch is het een onderwerp dat belangrijk is. Er zijn nog veel landen waar slaven worden gehouden, waar slavernij aan de orde van de dag is. Ook Nederland heeft hier aan meegedaan tijdens hun zoektocht naar nieuwe delen van de wereld en hun felle drang naar kolonisatie.
Zware kost licht gebracht
Het is ook niet bepaald een gezellig of leuk onderwerp, de slavernij. Toch moet je er meer van afweten voor je er echt een oordeel over kunt vellen. Dat was de insteek van dit boek, De Reis van Syntax Bosselman, op het moment dat schrijver Arend van Dam er aan begon. In dit boek kijk je mee over de schouders van de zestigjarige Syntax Bosselman, op het moment dat hij van Suriname naar Amsterdam reist, om daar deel uit te maken van een heus circus. Hij werd – samen met 27 anderen – onderdeel van de Wereldtentoonstelling die in Amsterdam gehouden werd. Het verhaal van Syntax wordt afgewisseld met verhalen over de zoektocht die Arend heeft gemaakt, maar ook met avonturen van bijvoorbeeld Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau.
Verschillende gezichtspunten
Dankzij die wisseling van visies blijft het verhaal relatief luchtig en licht, hoewel je als lezer ook wel doorhebt natuurlijk dat het helemaal niet door de beugel kan, wat er in die tijd allemaal gebeurde. Toch was Arend benieuwd waarom er zo gehandeld werd. Was het uit angst, nieuwsgierigheid of gewoon om macht uit te kunnen oefenen over andere mensen? Of werd er werkelijk zo minachtend gedaan jegens vreemdelingen? Je moet natuurlijk wel weten dat de wetenschap nog lang niet zo ver is als nu. Mensen hadden een vreemd wereldbeeld, dat eigenlijk van mond tot mond werd gedeeld. En dan wordt er nog wel eens een sterk verhaal verteld of wat feitjes aangedikt!
Waargebeurd
Wat het verhaal nog meer kracht bijzet, is het feit dat de hele reis van Syntax Bosselman waargebeurd is. Om dat alles kracht bij te zetten, vind je doorheen het boek heel wat foto’s, scans van documenten en andere dingen die Arend gevonden heeft in zijn speurtocht (waarover je dus ook alles kunt lezen in dit boek). Dat maakt het nog echter en realistischer.
Ga direct naar De reis van Syntax Bosselman op BOL.com.
Recensie over De reis van Syntax B0sselman
De Reus van Syntax Bosselman is een indrukwekkend verhaal geworden over de Amsterdamse wereldtentoonstelling, waarvoor 27 mensen werden geworven en onder valse voorwendselen werden tentoongesteld in een hutje. De schrijver belicht verschillende kanten van het verhaal en heeft uitgebreid onderzoek verricht. Het is ontzettend toegankelijk geschreven en kent een goede opbouw in structuur. Hoewel de hoofdstukken door elkaar lopen is het een prettig leesbaar geheel geworden.
Score: 9
Informatie
De reis van Syntax Bosselman, Arend van DamIllustrator: Alex de Wolf
Uitgever: Van Holkema en Warendorf, 298 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789000359158. Prijs: 15.99 euro.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: