logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De reis van de wijze kat, James Norbury

De kunstenaar en schrijver James Norbury ken je waarschijnlijk wel van zijn eerdere fantastische boek: Grote Panda en Kleine Draak. Dat project ontstond eigenlijk bij toeval: James Norbury deelde al langer tekeningen van dit duo op Instagram. Een uitgever merkte ze op en vroeg James om er een boek van te maken. En met groot succes, wel te verstaan! Er zijn honderdduizenden van verkocht, in meer dan 30 landen. De reis van de wijze kat is een soortgelijk boek van dezelfde auteur – maar weet James hiermee dezelfde toon te raken?

Zenboeddhisme

Ook in De Reis van de Wijze Kat staat zenboeddhisme centraal, en ontstaat eigenlijk als vanzelf bij onze hoofdpersoon. Dat is een rusteloze kat, die zijn stadse thuisbasis verlaat om ‘zichzelf te vinden’ in de natuur. Daar ontmoet hij tal van dieren die ook te maken hebben met problemen. De frisse blik van de wijze kat biedt telkens rust en antwoord. Toch weet de kat zelf de vinger niet echt op zijn eigen pijnlijke plek te leggen, tot hij een klein katje ontmoet.

Wijze lessen

Ook in de illustraties en korte teksten van De Reis van de Wijze Kat zul je dus lessen te leren zijn, op de prettige manier zoals ook in Grote Panda en Kleine Draak te vinden was. Toch is dit boek iets meer belerend en onderwijzend, maar dat is inherent aan de reis die de kat doormaakt. Hij ontmoet telkens nieuwe dieren, die hij voorziet van een boeddhistische les om anders tegen het leven aan te kijken. Het is daarmee meer een verzameling zen-verhalen dan een avontuur van kat, zoals dat in zijn eerste boek was.


Ga direct naar De reis van de wijze kat op BOL.com.

Recensie over De reis van de wijze kat

De lessen uit De Reis van de Wijze Kat zijn fijn, toegankelijk en bovenal prettig te lezen. De verhalen die de kat vertelt, zijn recht naar het boeddhistische levensmotto te herleiden en tonen respect, rust en bescheidenheid. De teksten zijn kort en krachtig – het zijn vooral de vele illustraties die het verhaal dragen. Daarin zie je overigens wel dat Norbury autodidact is: ze zijn behoorlijk wisselend van kwaliteit en stijl. Vergelijk je dit boek met Grote Panda en Kleine Draak, dan haalt dit boek niet die kwaliteit.

Score: 8


Informatie

Titel: De reis van de wijze kat
Auteur:
Illustrator: James Norbury
Uitgever: Fontaine uitgevers
Aantal pagina’s: 176
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789464042443
Prijs: 20.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.