logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Op reis met de elektrische vouwfiets


Net zoals de traditionele standaard fietsen een elektrische tegenhanger aanbieden, lijkt er tegenwoordig ook bij de  vouwfietsen een elektrische variant op de markt te zijn gebracht. Dergelijke elektrische vouwfietsen zijn dan ook een must have voor wie – enerzijds weinig opbergruimte heeft en – anderzijds de fiets makkelijk overal mee naartoe wenst te nemen. Indien je nog mocht twijfelen of de elektrische vouwfiets zijn investering waard is of niet, kan het een aanbeveling zijn om het onderstaande artikel even rustig door te nemen. Veel plezier!

Budgetvriendelijk én avontuurlijk reizen

Het voorbije anderhalf jaar heeft de huidige corona pandemie het reizen in, bijna alle uithoeken van de wereld, grondig aan banden gelegd. Waar sommige landen hun grenzen slechts beperkt openenden sloten andere landen de grenzen tijdelijk volledig af voor enige vorm van in- of uitkomend verkeer. Niet gemakkelijk zou je denken, maar de mens is gelukkig inventief. Zo kreeg reizen in eigen land een geheel nieuwe betekenis en invulling. Het vliegtuig werd ingeruild voor de trein en de fiets wat de mogelijkheid gaf om zelfs de meest pittoreske stadjes, steegjes en straatjes te ontdekken. Hoewel de pandemie ons op verschillende vlakken veel heeft afgenomen, kregen we er ook heel wat moois voor in de plaats.

Bovendien is het reizen met de trein of de fiets niet alleen avontuurlijker en romantischer maar ook een heel pak budgetvriendelijker dan wanneer je het vliegtuig zou nemen. Kortom, een ware aanbeveling voor wie op zoek is naar budgetvriendelijk én avontuurlijk reizen en hier en daar aangenaam verrast wilt worden!

Waarom een (elektrische) vouwfiets?

Ben je gewonnen voor het idee van budgetvriendelijk en avontuurlijk reizen en besluit je op zoek te gaan naar een geschikte fiets, dan lijkt de vouwfiets – al dan niet elektrische – misschien wel de best mogelijke aanbeveling te zijn. In tegenstelling tot een standaard traditionele fiets kun je een vouwfiets – zoals de naam reeds doet vermoeden – makkelijk dichtklappen wat niet alleen heel wat ruimte bespaart maar bovendien ook comfort beoogt in bepaalde situaties. Zo is een vouwfiets makkelijker mee te nemen op de bus of trein dan een traditionele fiets, waardoor er bijgevolg ook iets meer mogelijkheden zijn weggelegd voor je avontuurlijke trip.

Uiteraard bestaat er tegenwoordig een ruim assortiment aan vouwfietsen waarbij we diverse uitvoeringen, designs, mogelijkheden en types van elkaar kunnen onderscheiden. Zo is er sinds kort ook een elektrische variant aan het ensemble toegevoegd. Net zoals bij de traditionele elektrische fietsen, blijkt ook de elektrische vouwfiets voorzien van een motor en bijbehorende accu die de motor aandrijft. Hoewel hij heel wat mogelijkheden aanbiedt, zal zijn prijskaartje uiteraard een pak hoger gesitueerd worden dan zijn niet elektrische tegenhanger.

De positie van de motor en accu

Net zoals bij de aanschaf van een standaard elektrische fiets, blijkt ook bij een elektrische vouwfiets het enorm belangrijk om rekening te houden met de motor en de accu die voor de aandrijving van de motor zorgt. Qua motor wordt in de meeste gevallen gekozen voor een krachtige E-motion, Bafang of Shengyi motor aangevuld met een accu die gemonteerd wordt ter hoogte van de achterdrager. Bij sommige elektrische vouwfietsen kun je de accu evenwel ook in het frame opmerken, hoewel dit minder frequent lijkt voor te komen.

Het spreekt voor zich dat de accu instaat voor de levering van de elektrische stroom die nodig is om de motor in te schakelen zodra de trappers in beweging komen. Het betreft hier uiteraard steevast een oplaadbare accu die, afhankelijk van het type en het vermogen, een bepaalde gebruiksduur en oplaadtijd garandeert. Algemeen geldt dat, hoe hoger het prijskaartje van de elektrische vouwfiets, hoe krachtiger de batterij en hoe langer de gebruiksduur zal zijn.

Framemaat, wielmaat en extra aandachtspunten

Uiteraard zal het framemaat van de elektrische vouwfiets een pak compacter zijn dan de standaard traditionele elektrische fiets. Afhankelijk van het type en de verwachtingen die je ervan hebt, kan het frame van de elektrische vouwfiets variëren van minimaal 20 tot maximaal zo’n 58 cm groot. Wees bij het bepalen van de framemaat uiteraard op de hoogte van je persoonlijke lichaamslengte -en bijbehorende gewicht waarbij beide factoren evenredig dienen te zijn met de framemaat.

Net zoals de framemaat blijkt overigens ook de wielmaat een variabele waarde te zijn variërend van zo’n 8 inches tot maar liefst 28 inches. Op het gebied van elektrische vouwfietsen blijkt echter een standaard wielmaat van zo’n 20 inches wel degelijk dé norm te zijn. Vul de gepaste wielmaat aan met stevige dikke banden aangezien op die manier een betere stabiliteit én stevigheid kan worden gegarandeerd.

Tot slot willen we nog even enkele aandachtspuntjes aan de orde brengen die minstens even belangrijk kunnen zijn als de bovenstaand vermelde factoren. Bedenk tot slot hoe het zit op het gebied van versnellingen en remsysteem. Welk remsysteem wordt gebruikt en tussen hoeveel versnellingen kun je maximaal schakelen? Wat is het maximale gewicht van de fiets en op hoeveel komt het uiteindelijke prijskaartje, rekening houdend met alle aanwezige extra’s en mogelijkheden? Kortom, er komt heel wat bij kijken wanneer je op zoek moet naar dé perfecte elektrische vouwfiets.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.