logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Regenwormen, 999 games

In de categorie Snelle Spelletjes beginnen we steeds meer geweldig leuke spellen te ontdekken, die dan ook regelmatig uit de kast gepakt worden om te spelen. Regenwormen gaat ongetwijfeld één van die spellen worden die we vaker uit de kast pakken voor een verloren half-uurtje vermaak. We laten je graag kennismaken met dit grappige spel!

De regels van Regenwormen

Regenwormen is een dobbelspel met een bijzondere manier van punten-verdienen. Het spel bestaat uit 8 dobbelstenen en 16 stenen met daarop de cijfers 21 tot en met 36. Die stenen bepalen aan het einde van het spel je puntentotaal. De stenen met 21-24 leveren 1 punt per stuk op, 25-28 zijn twee punten waard, 29-32 zijn drie punten waard en 33-36 leveren vier punten op. Alle stenen worden op een rij gelegd, op volgorde van waarde. Je mag zo’n steen pakken als je genoeg punten hebt verzameld met de dobbelstenen… en je minstens één regenworm hebt gekozen bij het dobbelen.

Hoe werkt het dobbelen bij Regenwormen?

Zoals gezegd heb je 8 dobbelstenen. Op die dobbelstenen staan de cijfers 1 tot en met 5… en een regenworm. Zodra je gedobbeld hebt, mag je alle stenen pakken met eenzelfde cijfer. Gooi je bijvoorbeeld twee keer 5, drie keer 3 en twee keer 1, dan alle stenen met dezelfde waarde pakken en bij jouw rondetotaal optellen. Maar: je mag per ronde maar één keer hetzelfde getal kiezen. Pak je nu de twee keer 5 en dobbel je daarna nog een keer 5? Dan mag je die niet meer pakken. Je mag net zo vaak dobbelen als je wilt, tot de dobbelstenen op zijn en je nog iets kunt pakken. Maar let wel: je móet een regenworm pakken om die ronde te laten slagen, anders heb je die ronde verloren. Kun je niets meer pakken? Dan heb je ook verloren. Je mag er daarom altijd voor kiezen om te stoppen met dobbelen, mocht het te heet onder je voeten worden. Heb je een getal tussen de 21 en 36 bij elkaar gedobbeld met een regenworm erbij? Dan mag je de steen met die waarde uit de rij pakken. Die punten zijn voor jou! Maak een mooie stapel van je gewonnen stenen.

Wat als de steen niet meer in de rij ligt?

Zie je de door jou gedobbelde waarde wel bij een medespeler liggen? Dan mag je die pakken. Is dat niet het geval, dan mag je de dichtstbijzijnde lagere waarde pakken uit de rij indien mogelijk… of je hebt pech.

Wat gebeurt er als je een ronde verliest?

Als je een mislukte worp hebt, wordt je daarvoor afgestraft. Je jouw bovenste steen terugleggen in de rij, zodat iemand anders hem weer kan winnen. Bovendien moet je de hoogste waarde in de rij op tafel omdraaien.

Speeltip voor Regenwormen

Hoe minder dobbelstenen je bij Regenwormen in het begin pakt, des te groter de kans dat je daarna nog dobbelstenen met dezelfde ogen gaat gooien.


Recensie over Regenwormen

CooleSuggesties topper

Regenwormen is een heerlijk snel spel dat nog eens een leerzaam randje heeft: het draait namelijk om snel tellen en rekenen. Alleen op die manier kom je zo dicht mogelijk bij de waarde van de stenen op tafel. Maar pas op: een gokje wagen kan altijd, maar ga daarin niet te ver! Dat zou je wel eens heel duur kunnen komen staan. Juist dat element van een gokje wagen, het geluk dat je kunt hebben en het feit dat je stenen van de ander kunt terugwinnen )of moet terugleggen als je een verkeerde gok hebt gedaan) maakt het spel dynamisch. Ieder spel is anders, welke tactiek je ook gebruikt. Soms loont het om je nek uit te steken, soms om voorzichtig te zijn. De voorbereiding en afwerking zijn fraai, het concept van wormen en kippen is origineel.

Score: 9


Informatie

Titel: Regenwormen
Uitgever:
Genre:
Tijdsduur: minuten.
Voor tot spelers.
Leeftijd: vanaf jaar.
Adviesprijs: euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.