logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De regel van drie, Sam Ripley

De Regel van Drie is een spannende thriller met een pseudo-mystiek tintje – maar dat komt vooral omdat één van de personages de gebeurtenissen naar het occulte trekt. Je leest de gebeurtenissen rond drie jonge vrouwen, Amy, Ila en Eve, die alle drie in een gevaarlijk parket terecht komen.

Dagboekvertellingen

Het is al snel duidelijk dat je de verhalen te horen krijgt vanuit drie verschillende vrouwen, die hun ervaringen hebben opgeschreven in een dagboek. De Regel van Drie begint allemaal met Amy, een jonge studente wiens zus al op jonge leeftijd om het leven is gekomen bij een auto-ongeluk. Dat heeft zijn sporen nagelaten op de familie, maar vooral Amy heeft er flink onder te lijden gehad. Wanneer ook haar ouders zelfmoord plegen, raakt ze echt in de war en doet ze meerdere zelfmoordpogingen. Haar verhaal neemt je het verst mee naar het verleden, naar de jaren tachtig (hoewel die niet echt als zodanig worden benoemd).

Moord of ongeluk

In Amy’s verhaal proef je al een beetje het wantrouwen en paranoïde toontje doorschemeren in het verhaal. Was de dood van haar ouders wel zelfmoord? Of stak er iets meer achter? Natuurlijk kun je dit wijten aan de geestelijke gezondheid van de jongedame, maar zeker weten doe je het nooit. Dankzij de gesprekken met medestudente en hartsvriendin Lizzy en psycholoog Llewellyn kom je meer te weten over de toedracht en tijdsverloop. Wanneer Lizzy terloops de opmerking maakt dat slechte dingen in drieën gebeuren, begint Amy na te denken over de tragedies die haar leven hebben verwoest en begint ze zich af te vragen of iets – of iemand – haar wil pakken. Daarmee is de toon echt gezet en begint Amy met haar onderzoek, waarvan ze de resultaten opschrijft in een dagboek.

Urban legend

Vanaf dat moment is er een urban legend geboren: een studente die overkeed dankzij De Regel van Drie. Ila krijgt tien jaar later het dagboek van Amy in handen en raakt ook in de ban van haar verhaal – niet in de minste plaats omdat ook zij het verlies van zowel haar ouders als haar zus heeft geleden. Ze kan de vergelijking niet loslaten als ze het verhaal hoort van Amy, die drie jaar na haar ouders stierf, die op hun beurt drie jaar na haar zus stierven… en dat komt voor Ila akelig dichtbij!

Eve

Tien jaar later probeert Eve een rechercheur genaamd Lestrange ervan te overtuigen dat er een seriemoordenaar rondloopt die drie leden van dezelfde familie als doelwit heeft en hen elke drie jaar vermoordt. Ze denkt dat hij tot nu toe elf mensen heeft vermoord, waaronder Ila, Amy en hun families en haar eigen ouders en zus. Ze heeft haar onderzoek gedaan en een profiel opgesteld en ze weet dat ze niet de enige is met haar theorie: iedereen op internet gelooft ook dat er een seriemoordenaar vrij rondloopt. Maar Lestrange gelooft haar niet, zelfs niet als ze hem vertelt dat ook zij over een paar weken misschien wel op de lijst van de moordenaar staat. Eve besluit geen slachtoffer te zijn en gaat zelf in de aanval. Dankzij nieuwe technieken, gedegen onderzoek en door zichzelf te trainen, wordt ze een geduchte tegenstander.


Ga direct naar De Regel van Drie op BOL.com.

Recensie over De Regel van Drie

Sam Ripley neemt het principe van een Urban Legend en heeft er een sluimerend horror-sausje overheen gegoten. Je wordt meegenomen in de levens van drie verschillende vrouwen, maar ieder van hen is zo instabiel en heeft zo’n duidelijk achtergrondverhaal, dat ze nauwelijks van elkaar verschillen. Het is daarmee moeilijk om je erop in te leven, om je met de personages te identificeren. Hoewel je behoorlijk in het ongewisse wordt gelaten, vallen er tijdens het verhaal wel wat stukjes op hun plek… en blijven er ook op veel aspecten flinke gaten over. De verhalen zijn soms behoorlijk vergezocht en hebben wat hiaten, waardoor het simpelweg niet plausibel is.

Score: 6


Informatie

Titel: De Regel van Drie
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 432
Type boek: Paperback
ISBN: 9789049202811
Prijs: 21.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.