logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Refurbished als optie


Tweedehands producten zijn voor de een heel vanzelfsprekend, voor de ander absoluut not-done. De redenen voor de laatstgenoemde zijn heel divers. Soms wil iemand gewoon met het nieuwste model rondlopen, volgens de laatste trends. Maar het kan ook heel goed zijn – en dat is vaker het geval – dat het ontbreken van garantie een issue is. Zeker bij elektronica is dat het geval. Accu’s hebben immers een beperkte levensduur, evenals schermen en schakelaars. Als zo’n product al jarenlang gebruikt is… hoe lang zou hij dan nog meegaan? Een valide argument, maar ook eentje waaruit blijkt dat die mensen het fenomeen Refurbished nog niet kennen.

Opgeknapt

Kijken we bijvoorbeeld naar een iPhone 8. Die is verkrijgbaar vanaf september 2017 – zo’n twee jaar geleden. Destijds kostte hij zo’n slordige 900 euro, momenteel koop je hem nieuw bij Apple voor 539 euro (64GB-versie). Dat is een flink bedrag. Daar kan best wat vanaf, niet? En dat kan! Koop je immers een refurbished iPhone 8, dan zie je al snel dat de prijs begint bij 389 euro voor een tweedehands exemplaar. De prijs wordt daarbij mede bepaald door de staat van het toestel. Hoe meer krasjes er op de behuizing zitten, des te goedkoper is hij. Dat doet overigens niets af aan de technische staat van het toestel, het is enkel de verpakking.

Tweedehands met extra’s

Refurbished is echter meer dan tweedehands. Veel meer. Ja, het toestel is al door iemand gebruikt. Misschien heeft hij in een winkel gelegen als showroommodel, misschien heeft hij gewoon in een vitrine gelegen, of door een scholier in een rugzak vervoerd om er iedere pauze mee te gamen. Feit is dat die persoon inmiddels is doorgestroomd naar een nieuw model. De telefoon is niet van de hand gedaan omdat de eigenaar zich ergerde aan het een of ander, of omdat het toestel stuk was. Nee, deze mensen wilden het nieuwste model en ruilden hun oude toestel in. Dat toestel is door een team aan technici van boven tot onder nagekeken op eventuele defecten. Het is van binnen en buiten schoongemaakt en opgepoetst, indien noodzakelijk voorzien van nieuwe onderdelen en een nieuwe accu. De technische staat van het toestel is dus tiptop – bovendien krijg je niet alleen een dikke korting op je refurbished iPhone, maar ook twee jaar garantie!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.