logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Redenen om naar het Van Goghmuseum te gaan


Natuurlijk heb je er al genoeg over gelezen en gehoord. Het Van Goghmuseum is een echte toeristische trekpleister geworden, nu je tot en met 7 januari 2024 een speciale Pokémoncollectie kunt bewonderen. Vanaf 13 oktober tot en met 24 januari 2024 kun je namelijk een uniek drieluik zien, dat nooit eerder ergens te zien was!

Van Gogh aan de Seine

Vanaf 13 oktober zie je in het Van Gogh Museum te Amsterdam de tentoonstelling Van Gogh aan de Seine. Een van de topstukken is Van Goghs Vissen in de lente, de Pont de Clichy (Asnières) (1887). Het schilderij van het Art Institute of Chicago werd vandaag opgehangen naast twee andere werken waarmee het ooit een drieluik vormde, dat nu weer even samen te bewonderen is.

Nieuw werkgebied

Van begin mei tot eind juni 1887 werkte Vincent van Gogh in en rondom Asnières, een voorstad ten noordwesten van Parijs aan de Seine, waar hij zo’n veertig schilderijen maakte. Het artistieke hoogtepunt van Van Goghs tijd in Asnières zijn de drie drieluiken die hij er maakte: in totaal negen schilderijen.  

Terug bij elkaar

Sindsdien zijn de schilderijen verspreid geraakt over verschillende particuliere en museale collecties over de hele wereld. In de tentoonstelling worden zeven van de negen werken herenigd. De schilderijen zijn nog nooit in deze samenstelling te bewonderen geweest.  

Pokémon x Van Gogh

In die collectie zie je Pikachu, Eevee, Snorlax en vele andere Pokémon in de stijl van Vincent van Gogh op het canvas gepresenteerd, maar er zijn ook tal van activiteiten rond Pokémon georganiseerd, zoals in het museum als online. Op die manier hoopt het museum dat kinderen op een nieuwe manier kennismaken met Vincent van Goghs kunst.

Over Van Gogh en Pokémon

De link tussen Pokémon en van Gogh lijkt vergezocht, maar is dichterbij dan je denkt. Vincent had namelijk een bijzondere band met Japanse kunst en de Japanse cultuur. Je ziet de invloeden van deze stijl terug in het werk van Vincents bekendere werken en hij kon er niet over stil blijven. Aan zijn broer Theo schreef hij eens:

En je kunt volgens mij de Japanse kunst niet bestuderen zonder veel vrolijker en gelukkiger te worden en het doet ons terugkeren naar de natuur, ondanks onze opvoeding en ons werk in een wereld vol conventies.

Vincent van Gogh

Wat kun je verwachten in het Van Goghmuseum?

 • Presentatie Pokémon in het Van Gogh Museum (vaste collectie, verdieping 1)
  Een aantal van Vincent van Goghs bekendste werken uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum vormde de inspiratie voor zes schilderijen die kunstenaars van Pokémon hebben gemaakt. Zo is Pikachu te zien in een werk dat op Zelfportret met grijze vilthoed (1887) is geïnspireerd, is de Pokémon Sunflora verstopt in een variant op Van Goghs beroemde Zonnebloemen (1889) en zie je Snorlax en Munchlax relaxen in werk dat is geïnspireerd op De slaapkamer (1888). De zes schilderijen zijn te bewonderen op de eerste verdieping van het Rietveldgebouw.
 • Pokémon Adventure speurtocht (vanaf 6 jaar en ouder, speurtocht op te halen in het Atrium)
  De Pokémon Adventure speurtocht leidt jonge bezoekers langs de werken van Vincent van Gogh die de inspiratie vormden voor de zes schilderijen in de speciale presentatie Pokémon in het Van Gogh Museum. Tijdens de activiteit ontdekken bezoekers het museum en de verhalen achter de schilderijen. Bezoekers kunnen hun ingevulde boekje na afloop inleveren voor een speciale Pikachu x Van Gogh Museum-promokaart (zolang de voorraad strekt). De Pokémon Adventure speurtocht is beschikbaar in het Nederlands en Engels.
 • Online lesmateriaal Pokémon x Van Gogh – Van Gogh op school (geschikt voor bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs)
  Vincent had een grote bewondering voor alles wat uit Japan kwam en de Japanse prentkunst leerde hem anders naar de wereld kijken. De grote vlakken in krachtige kleuren, de alledaagse onderwerpen en de aandacht voor details uit de natuur spraken hem aan. Vanuit de samenwerking tussen Pokémon en het Van Gogh Museum leren leerlingen over de relatie tussen Van Gogh en Japanse kunstenaars en hoe ze elkaar inspireerden. Het lesmateriaal is beschikbaar in het Nederlands en Engels op het onderwijsplatform Van Gogh op school.
 • ‘Teken zelf een Pikachu’ instructievideo – (in het restaurant, Rietveldgebouw 0)
  De tekenvideo in het museum laat je zien hoe je Pikachu, de publiekslieveling onder de Pokémon, kunt tekenen en hen stimuleert je om dit zelf te proberen.
 • In de Van Gogh Museum Shop (in het museum en online) en The Pokémon Centre online store is er een exclusief assortiment van Pokémon x Van Gogh Museum producten verkrijgbaar geïnspireerd op de werken uit de presentatie.

Lees hier alles over de samenwerking tussen Pokémon en het Van Gogh museum

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.