logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Redenen om een flyer te drukken

Soms wil je dat je boodschap luid en duidelijk overkomt. Hoe kun je dat doen? Wel, een flyer is een geweldige manier om een bericht over te dragen! Je hebt ruimte, het ziet er chic uit én je kunt werken met zowel beeld als tekst op een full-color manier. Maar waarom zou je een flyer maken? We zullen er eens een paar belichten.

Commercieel

Natuurlijk ken je de flyer als reclamemiddel. Je krijgt ze misschien wel eens in de bus van je plaatselijke pizzeria of van zo’n hippe zonnepanelenshop. Daarmee kun je wel goed zien wat je allemaal kunt met zo’n brochure. Ze zijn in de regel van voor en achter bedrukt, netjes gevouwen en bevatten soms een grappige knipoog wanneer je ze openvouwt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mij maakt het altijd wel nieuwsgierig. Zorg dat je ‘m niet te schreeuwerig vormgeeft, en met een goede folder maak je een uitstekende indruk.

Informatief

Die ken je vast wel van de huisarts, schoolbibliotheek of andere Postbus51-achtige rekken, die vol zitten met kleine boekjes tjokvol informatie (en een link naar nóg meer informatie, voor het geval jouw antwoord niet behandeld is). Deze brochures hebben vaak een neutrale voor- en achterkant, zodat je niet te snel gechoqueerd bent over de besproken onderdelen, maar binnenin kan een wonderlijke wereld van medische foto’s schuilgaan. Wees alvast gewaarschuwd! Scholen kunnen ook gebruik maken van een flyer om informatie op een overzichtelijke manier te delen met ouders. Denk aan de schoolvakanties, het rooster en regels voor een schoolreisje of de planning van het eindjaar. De smallere kolommen zijn hier heel fijn voor: veel informatie op een A4-tje is simpelweg onoverzichtelijk en eerlijk gezegd best overweldigend.

Feest!

Als je even wat verder denkt, kun je een flyer voor veel meer dingen gebruiken. Wat dacht je van een uitnodiging voor een feest? Aangezien je flyers al op kleine aantallen kunt laten drukken, zijn ze super leuk om ze in te zetten als uitnodiging. Je kunt er bovendien helemaal op losgaan. Gebruik de ene zijde van de flyer voor de uitnodiging, compleet met een voorkant en een achterkant met alle contactgegevens, en de andere kant is beschikbaar voor een leuke poster, foto of tekening, om vast in de sfeer te komen. Het is een originele manier van uitnodigen, waar je wel het type voor moet zijn. Voor een bruiloft kun je bijvoorbeeld losgaan met de vouwlijnen en de twee partners naast elkaar laten verschijnen, werken met foto’s en leuke herinneringen. Gewoon weg van de gebaande paden, lekker origineel en helemaal jullie.

Menukaart

Heb je een restaurant of eetcafé? Dan kun je een chique menukaart laten maken en laten inbinden, maar ik vind die kleverige, gevouwen en verfomfaaide menukaarten altijd een beetje een domper. Ik heb na het vasthouden van zo’n kaart altijd de behoefte om toch even mijn handen te wassen… ook al voor de hele pandemie trouwens. Laat je menukaart daarentegen drukken op een flyer en mensen kunnen ‘m meteen mee naar huis nemen om van te bestellen als afhaal- of bezorgmaaltijd. Dubbele marketing! 

Waar let je op bij het ontwerpen van een flyer?

Een flyer kun je op verschillende manieren vouwen, maar de meestgebruikte manier is om een A4-vel in drie delen te vouwen. Je hebt dus in totaal 6 langwerpige pagina’s waar je mee kunt spelen! Houd er ook rekening mee dat mensen de flyer dichtgeklapt aangereikt krijgen, en dat het kleine boekje dus echt een voor- en een achterkant heeft. Gebruik die om de belangrijkste informatie op te zetten, zoals de titel en je contactgegevens of de datum van je feest. Maak het kleurrijk, maar niet te bont. Een achtergrondafbeelding kan een toegevoegde waarde hebben, maar tekst over een drukke foto is écht een slecht idee, hoe wazig of licht je die foto ook maakt. Gebruik daarom een achtergrond als zand, marmer of een andere neutrale afbeelding, mocht je dat willen, om je flyer wat te pimpen. Daarnaast kun je werken met kaders en afbeeldingen, maar zorg dat de kaders en de achtergrond niet te contrastrijk zijn. Ontwerp hem met stijl en liefde, en je hebt een echt bewaar-item in handen. Leuke tip voor restaurants of eetcafés: maak verschillende versies… en collect ‘em all!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.