logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Red Peak, Ravensburger


Cooperatieve spellen zijn een klasse apart. Het zijn spellen die ongekend spannend kunnen zijn, maar waarbij je samen met je medespelers moet strijden tegen een gezamenlijke vijand – of een gezamenlijk doel moet bereiken. In het geval van Red Peak is die gezamenlijke missie: ontsnappen van een uitbarstende vulkaan. Dat klinkt spannend – en dat is het ook zeker! Bovendien is het nog lang niet zo makkelijk als je denkt. De tijdsdruk ligt namelijk ontzettend hoog, waardoor je kunt spreken van een heuse race tegen de klok.

Veel elementen

Wanneer je het spel voor het eerst uitpakt, valt meteen op dat er nog al wat elementen zijn die samengevoegd moeten worden tot een unieke beleving. Allereerst heb je het speelbord, met daarop aan de ene kant een vulkaan en aan de andere kant een strand. Tussen het vulkaan en het strand staan allemaal vakjes. Bij de vulkaan leg je tegeltjes neer, met daarop een rustige blauwe zee of een kolkende lavastroom. De kaartjes liggen ondersteboven, zodat je niet weet welke je gaat pakken. Naast het spelbord leg je – ook gedekt – een stapel wegenkaartjes neer. Die zijn recht of hebben een bocht. Van die stapel mag je 7 kaartjes open naast het bord neerleggen. Daarbij zie je zowel op de weg als naast de weg icoontjes staan. De plaatjes die op de weg staan moet je verzamelen om de weg te kunnen leggen. De plaatjes naast de weg zijn je beloning (of straf) voor het betreden van die nieuwe weg. De benodigde middelen moet je gezamenlijk bij elkaar leggen door speelkaarten te combineren. Op iedere speelkaart staan namelijk drie voorwerpen, die je mag gebruiken voor het bouwen van een weg. Maar iedereen heeft andere kaarten… een weet niet van de ander welke kaarten die heeft. Dat wordt overleggen geblazen! Tot overmaat van ramp heb je daar slechts anderhalve minuut de tijd voor.

Tijdsdruk

Om die tijdsdruk nog te verhogen, werk je met een dag-nachtritme. Op het moment dat je begint, heb je drie tijdsfiches. Iedere fiche staat voor 1 dag. Het bouwen van de wegen doe je overdag. Die dag duurt dus anderhalve minuut. Daarin moet je overleggen welke weg je gaat leggen en wie daarvoor kaarten inlevert. Heb je dat besloten, dan moet je de weg neerleggen, je poppetje verzetten en alle benodigde materialen inleveren. Heb je dat gedaan, dan kun je misschien nog een weg bouwen… of nog eentje? Dat alles moet binnen de minuut gebeuren, anders ben je de gebruikte materialen kwijt. Wanneer de dag voorbij is, lever je een tijdsfiche in. Na de dag komt de nacht. Je tent volgt nu het pad en haalt alle beloningen op. Die beloning staat op het kaartje vermeld en kan bestaan uit een paar nieuwe speelkaarten (die je eerlijk moet verdelen over de spelers), een extra tijdfiche, nieuwe kaartjes met wegen die je open mag neerleggen … en vulkaankaartjes die je moet omdraaien! Die vulkaankaarten volgen de weg die je hebt gemaakt en kunnen dus razendsnel naderbij komen. Het is aan jou om de afweging te maken: is een bepaald voordeel het offer waard? Zo kun je soms met weinig middelen een weg bouwen, maar moet je wel twee of drie vulkaankaarten omdraaien…

Ga direct naar Red Peak op BOL.com.


Recensie over Red Peak

Het coöperatieve spel Red Peak zal voor veel mensen de nodige stress opleveren. Snel overleggen en keuzes maken is immers niet voor iedereen weggelegd! Je moet telkens de afweging maken wie er kaarten inlevert en of de beloning opweegt tegen de penalty. Bovendien moet je goed kijken waar de behoefte het grootst naar is. Wij hadden regelmatig een tekort aan speelkaarten, maar als we wegen bouwden waarbij we veel speelkaarten kregen, slonk de voorraad open wegkaarten weer snel… het blijft dus zoeken naar het evenwicht, waarbij je telkens afhankelijk bent van de middelen die op de speelkaarten staan. Praten en plannen is dus essentieel om je billen niet te branden en op tijd op het strand aan te komen! Ben je eenmaal gevorderd, dan kun je kiezen voor extra elementen, die het spel een tandje moeilijker maken. Het spel is mooi uitgewerkt en ligt relatief snel op tafel, ondanks alle losse elementen

Score: 8


Informatie

, Ravensburger
Genre: coöperatief bordspel, Tijdsduur: 30 minuten minuten.
Voor 2 tot 6 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 29.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.