Welke appel moet je kiezen?
Er zijn zo veel appels in de supermarkt… welke moet je nemen om gewoon te eten, welke kies je om een appeltaart mee te maken? Om antwoord te geven op die vraag, vind je hieronder een praktisch overzicht met de meest voorkomende appelsoorten in de Nederlandse supermarkten:
Golden Delicious: Sappig zoet en aromatisch, met een fijne, fruitige zuurgraad.
Beschikbaarheid: mid september tot juli
Granny Smith: groen en fruitige van smaak, zeer fris, zuur,
Beschikbaarheid: eind sept-mei.
Royal Gala:, zoet aromatisch met weinig zuur.
Beschikbaarheid: eind augustus tot eind maart.
Fuji: heel fris, knapperig en sappig, veel suiker.
Beschikbaar: begin oktober tot juni.
Red Delicious: zoet en aromatisch
Beschikbaarheid: mid september tot mei.
Maar dan nu: de recepten! Want appels zijn niet alleen lekker om te eten, je kunt er ook heerlijke dingen van maken. Zoals deze mocktails!
Delicious Red Rose
Bewust eten en drinken is altijd goed, maar minstens net zo belangrijk is het plezier van de bereiding. Marlene Appels ontwikkelde een aantal eenvoudige mocktails om je zelf op te trakteren. In een handomdraai maak je een vrolijk aperitief of tussendoortje tegen de dorst. Deze fraaie alcoholvrije alternatieven zijn een feest om te maken en een lust voor het oog. Bijkomend voordeel; je krijgt ook nog een gezonde dosis vitaminen binnen!
Recept: Delicious Red Rose mocktail met appelsap
Voorbereiding: 0 uur en 10 minutenBereidingstijd: 0 uur en 5 minuten
Soort gerecht: Drinken
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 1
Dit heb je nodig
- 4 cl Marlene Red Delicious appelsap
- 6 druppels rozenwater
- 1 cl citroensap
- Top af met tonic
Zo maak je het
- Was je appels en snij ze in grove stukken
- Doe de appels in de juicer en verzamel het sap
- Knijp 1 partje citroen uit in het sap
- Pak een champagne coupe en smeer met honing een lijn op het glas en bestrooi met rozenblaadjes
- Doe je coupe vol met gecruched ijs
- Giet het appelsap, rozenwater en citroensap in het glas
- Top af met tonic
- Garneer met enkele appelstaafjes
Fierce & Golden
Recept: Fierce & Golden
Voorbereiding: 0 uur en 10 minutenBereidingstijd: 0 uur en 5 minuten
Soort gerecht: drinken
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 1
Dit heb je nodig
- 6 cl Marlene Golden Delicious appelsap
- Aftoppen met gemberbier
Zo maak je het
- Was je appels en snij ze in stukken
- Doe de appels in de juicer en verzamel het sap
- Knijp 1 partje citroen uit in het sap
- Vul een longdrink met ijs
- Giet de appelsap eerst en top af met gemberbier
- Garneer met mooie appelschijfjes
Queen Apple mocktail met appelsap
Recept: Queen Apple
Voorbereiding: 0 uur en 10 minutenBereidingstijd: 0 uur en 5 minuten
Soort gerecht: Drinken
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 1
Dit heb je nodig
- 3 cl Marlene Royal Gala apple pie siroop*
- 0,5 cl Balsamico azijn
- 2 cl citroensap
- 3 cl water
Zo maak je het
- Giet alle ingrediënten in een shaker
- Vul de shaker volledig met ijs
- Shake er op los!
- Giet de inhoud van de shaker in een glas vol met ijs
- Garneer met een schijfje appel, partje citroen en eventueel steranijs
- Voor de Apple pie siroop:
- Zet een pot op het vuur met een halve liter water en 2 Marlene Royal Gala appels. Zet daarna op een middelmatig vuur. Blend alles kort met de staafmixer en laat dan een kwartier op het vuur rusten. Voeg 2 kaneelstokken en 3 steranijsjes bij het warme mengsel. Voeg een halve kilo suiker toe en roer tot dit opgelost is. Als de siroop begint te pruttelen, laat je dit zachtjes koken voor 20 minuten. Daarna mag je alles zeven zodat je een mooie klare siroop hebt. Laat je siroop afkoelen voor je dit in een flesje giet.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?