Wauw, wat zijn deze balletjes verrukkelijk! Dankzij een speciale bakmethode worden deze balletjes superkrokant en knapperig! Ze zijn knettergezond, voedzaam, geschikt voor veganisten, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. Ik bedacht er ook meteen een heerlijke (dip)saus bij! Deze balletjes zijn zeer geschikt als snack en ook heerlijk bij een hoofdmaaltijd.
Recept: Zoete aardappel bitterballetjes met saus
Voorbereiding: 0 uur en 35 minutenBereidingstijd: 1 uur en 40 minuten
Soort gerecht: snack
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 4
Dit heb je nodig
- 2 middelgrote zoete aardappelen, gewassen en in de schil, in stukken gesneden, gekookt en uitgelekt
- 400 gram havermoutmeel (havermout in de blender tot meel vermalen)
- 30-35 milliliter amandelmelk of een andere plantaardige melk (indien nodig meer toevoegen)
- 2 flinke scheuten aminos of tamarisaus
- 2 eetlepels kerrie masala
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden of andere kruiden naar keuze
- biologisch glutenvrij paneermeel (voor het paneren)
- warm water (voor het paneren)
- Voor de saus
- 250 gram havermoutmeel
- 200 milliliter haverroom
- 100 milliliter amandelmelk of water
- 2 flinke scheuten aminos of tamarisaus
- 2 eetlepels kerrie masala
- 1 eetlepel basilicum
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bedek een plat bord met een laag paneermeel en zet een kom water klaar.
- Pureer de zoete aardappel in de keukenmachine tot puree. Roer de puree door de rest van de ingrediënten. Laat dit 5 minuten staan. De massa moet smeuïg, maar stevig zijn.
- Zet nog een grote kom met water klaar om je handen steeds even in te dopen, dit vergemakkelijkt het draaien en paneren.
- Draai balletjes van het deeg, haal elk balletje door het paneermeel, daarna doop je hem in het kommetje met water en vervolgens haal je hem opnieuw door het paneermeel.
- Leg de balletjes op de bakplaat. Besprenkel ze tot slot met aminos. Bak de balletjes in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Zet de oven daarna uit, laat de ovendeur dicht. Draai na 45 minuten de oven weer aan en bak de balletjes in 30 minuten krokant. Blijf tussentijds controleren.
- De saus maak je in nog geen 5 minuten. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde saus. Let op: de saus wordt dikker als hij langer staat. Maak de saus dus niet te dik. Voeg beetjes water toe totdat er een vrij vloeibare massa ontstaat. De saus wordt nog wat dikker.
- Je kunt uiteraard nog van alles toevoegen aan het deeg van de balletjes. Lekker is bijvoorbeeld een fijngesnipperd uitje, een teentje verse rauwe knoflook en diverse lekkere kruiden en specerijen zoals komijnzaadjes.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt