logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Vegetarische hamburger met aubergine en Tabasco Chipotle saus


Nederland wordt steeds bewuster, ook als het om eten en smaak gaat. De opkomst van vegetarisch en veganistisch is niet meer te stoppen, waarbij plantaardige alternatieven voor bekende gerechten steeds creatiever worden. Degenen die graag volledige plantaardig willen afwisselen met vlees en vis, hebben meer moeite met de ontbering van de hartigheid. Tabasco® is vega(n) en kan helpen bij het opkikkeren van ‘plant based’ gerechten. De samenstelling van de smaakmaker is daarnaast ook halal, koosjer en vrij van gemanipuleerde elementen.


Recept: Vegaburger met aubergine en Tabasco Chipotle saus

Vegaburger met aubergine en Tabasco Chipotle sausVoorbereiding: 0 uur en 30 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 15 minuten
Soort gerecht: grillen
Keuken: mexicaans
Genoeg voor: voor 8 personen

Dit heb je nodig

  • 2 middelgrote aubergines
  • 2 fijngesneden rode uien
  • 1 flesje TABASCO® Chipotle saus (60 ml)
  • 5g gerookte paprika
  • 1 theelepel TABASCO® saus
  • 1 theelepel kokos suiker
  • 240g blikje kikkererwten
  • 50g geraspte kaas (evt. een vegetarische harde kaas)
  • 270g paneermeel
  • Daarnaast: 8 hamburgerbroodjes, zout, peper en zonnebloemolie om in te bakken.

Zo maak je het

  1. Zet een of twee grillpannen op het vuur van een fornuis of barbecue. Grill de aubergines in schijven gedurende 5 – 10 minuten, draai ze om de paar minuten. Voor een extra rokerige smaak, grill de aubergines op de huid door ze overdwars doormidden te snijden.
  2. Terwijl de aubergines garen, zet een pan op een matig vuur met zonnebloemolie. Fruit de gesnipperde ui. Voeg de gerookte paprika en 20ml (4 theelepels) Tabasco® Chipotle saus toe aan de uien. Zet de warmtebron hoog voeg de suiker toe. Roer om zodat de uien beginnen te karamelliseren. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Leg de gegrilde aubergines en het uienmengsel op een bord om af te koelen. Giet de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten in een mengkom en voeg 20ml (4 theelepels) Tabasco Chipotle saus toe. Roer stevig. Kneed met je handen ongeveer de helft van de kikkererwten tot een puree, en voeg de andere helft in zijn geheel toe aan de puree. Zodra de aubergines zijn afgekoeld, schraap de schil er af en gooi deze weg. Sommige delen van de schil laten zitten voor een extra rokerige smaak. Scheur het vlees aubergine met twee vorken uit elkaar en voeg toe aan de mix van kikkererwten en ui.
  4. Scheur het vlees aubergine met twee vorken uit elkaar en voeg toe aan de mix van kikkererwten en ui. Voeg vervolgens 10ml (2 theelepels) Tabasco® Chipotle saus toe en meng met je handen,
  5. Meng de geraspte kaas erdoor en met het paneermeel, Meng opnieuw totdat het op een deegachtige substantie lijkt
  6. Verdeel de mix als 6-8 hamburgertjes. Voorzie beide zijden van elke hamburger met een kwast van de overgebleven 10ml (2 theelepels) Tabasco® Chipotle saus.
  7. Verhit de olie op een midden tot hoog vuur. Wanneer de pan heet is, bak de hamburgers aan beide zijden bruin. Plaats op een broodje en garneer naar wens.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.