logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Traybake met kruidige kip, zoete aardappel en courgette


Om gerechten lekker op smaak te maken, grijpen we maar wat graag naar de vele kruidenpotjes die we in de supermarkt kunnen kopen. Onderzoek heeft onlangs aangetoond, dat veel van die potjes en zakjes kant-en-klare kruidenmixen relatief weinig kruiden bevatten. Het toppunt werd bereikt door kruidenmix voor gehaktballen, waar een schamele 3% kruiden in verwerkt was. De rest was zout, paneermeel en andere toevoegingen. Wauw! Maar veel gemengde kruidenmengsels bevatten zout. Te veel zout. En dat is niet goed voor je! Dat het ook anders kan, bewijzen Nadia en Merijn bij Souq: mediterraanse kruidenmixen die bestaan uit 100% kruiden. Zout mag je zelf toevoegen!

Wij ontvingen een fraai pakket met verschillende kruiden. En dan is het best lastig om gerechten te bedenken die bij deze melanges passen, vooral ook omdat de mediterraanse keuken niet onze dagelijkse keuken is. Met de QR-codes op de verpakkingen krijg je fijne inspiratie, maar soms is het ook leuk om zelf wat te experimenteren. Zo maakten wij een traybake met kruidige kip, zoete aardappel en courgette. Een traybake is altijd al fijn om te maken. Alles op een bakplaat, even bakken en klaar! Je bepaalt in dit recept zelf hoeveel zout je toevoegt. Zo maak je het recept zo hartig of zoutarm als je zelf wilt.

Recept: Traybake met kruidige kip, zoete aardappel en courgette

Deze traybake is zo gemaakt. Je legt alle ingrediënten op een bakplaat en schuift hem een half uurtje de oven in. De kip gaat rauw op alle ingrediënten: je bakt hem zeker lang genoeg om helemaal te garen. Zorg wel dat als eerste met de kip aan de slag gaat, die is namelijk op zijn lekkerst als hij een tikje gemarineerd is. Het zout strooi je in dit geval over de zoete aardappel, daardoor wordt de zoete smaak nog extra benadrukt. Dit zal zeker een recept zijn dat je vaker op tafel zet!


Recept: Traybake met kruidige kip, zoete waardappen en courgette

Traybake met kruidige kip, zoete waardappen en courgetteVoorbereiding: 0 uur en 25 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 25 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 400 gram kipfilet
  • 1 kg zoete aardappel
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode uien
  • 100 gram fetakaas
  • 5 el olijfolie
  • 2 el vloeibare honing
  • 1,5 el Baharat (Nadia & Merijn’s SOUQ)
  • 0,5 el Barberries (Nadia & Merijn’s SOUQ)
  • zout
  • peper

Zo maak je het

  1. Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Meng hier 3 el olijfolie, de honing, knoflook, baharat, barberries en peper doorheen. Laat hem rustig staan, hoe langer hoe beter.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  3. Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokken van ongeveer 2 cm. Snijd ook de courgette in grove stukken en snijd de rode uien in grove stukken.
  4. Verdeel de groenten en de ui over de met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel hem met de resterende 2 el olijfolie. Bestrooi best royaal met zout en peper.
  5. Verdeel de kip over de bakplaat.
  6. Bak ongeveer 25 minuten in de oven, tot de kip gaar is.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en verkruimel de fetakaas erover.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.