logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Plaattaart met (geiten)brie, appel en ui


Het is niet altijd makkelijk om een lekker gerecht op tafel te zetten. Deze plaattaart is echt multifunctioneel. Je kunt hem serveren als hapje of snack, als lunchgerecht of als onderdeel van je diner. En… hij is super makkelijk en snel te maken! Dikke pluspunten dus. Door gewone brie te vervangen door Alphenaer Geitenbrie krijgt hij een wat toegankelijkere smaak, zonder in te boeten op de zijdezachte structuur van brie.


Recept: Snelle plaattaart met (geiten)brie, appel en ui

Snelle plaattaart met (geiten)brie, appel en uiVoorbereiding: 0 uur en 20 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Bijgerecht
Keuken: Frankrijk
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 grote uien
  • 2 el wijnazijn
  • 1 el Marne groninger mosterd
  • wat thijm
  • 2 appels
  • 100 gram Ocean Spray cranberrycompote
  • 175 gram Alphenaer geitenbrie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de ontdooide velletjes bladerdeeg op een bakplaat (met bakpapier!). Prik er een mooie serie gaatjes in (zodat het niet te veel opbolt) en bak het deeg 15 minuten voor.
  2. Verwarm ondertussen de olie in een grote pan. Voeg de uien toe en bak ze 10-15 minuten, tot ze gaan carameliseren.
  3. Roer de wijnazijn door de uien en laat een minuutje doorpruttelen.
  4. Voeg de mosterd en tijm toe. Zet de uien apart.
  5. Snijd de appel in dunne plakjes en besprenkel ze met wat wijnazijn (zo worden ze niet bruin). Snijd ook de brie in plakken.
  6. Verdeel de ui over het bladerdeeg, met daartussen de cranberrycompote.
  7. Leg de appel en brie hier overheen, zorg dat ze de ui en de compote bedekken.
  8. Besprenkel alles met olie en zet de bakplaat 15-20 minuten terug in de oven. De kaas moet gesmolten zijn en de appel zacht.
  9. Serveer hem warm of koud!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.