logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Pittige ratatouille


Ratatouille is een heel gezond recept met veel groenten erin verwerkt. Het nadeel is, dat het op zichzelf vrij weinig smaak heeft. Deze variant gebruikt een bolognesesaus als smaakmaker, waardoor de hele schotel een pittige smaak krijgt. Een mix tussen het elegante Franse gerecht en een temperamentvolle Italiaanse bite! Voor dit gerecht gebruik ik de Italiaanse Primecook pannen en ovenschaal: dankzij de non-stick laag van deze pannen heb je hier namelijk nauwelijks olie nodig en komt ieder gerecht perfect uit de schaal!


Recept: Ratatoulle bolognese

Ratatoulle bologneseVoorbereiding: 0 uur en 45 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Frankrijk
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, gesnipperd
  • 2 wortelen
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 el balsamico-azijn
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 4 vleesstomaten
  • 1 bol mozzarella
  • 2 blikjes tomatenpuree van 140 gram
  • 300 gram tartaar of rundergehakt
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het

  1. Rasp de winterpeen en snijd de bleekselderij in heel fijne stukjes.
  2. Doe wat olie in een hapjespan en fruit de ui, de bleekselderij en de knoflook ongeveer 3 minuten aan. Voeg de wortel toe.
  3. Voeg na een paar minuten de bouillon, de balsamico-azijn en laat dit ongeveer vier minuten doorkoken. Verwarm de oven vast voor op 200 graden.
  4. Bak in een andere anti-aanbakpan de tartaar/het gehakt met peper en zout. Doe – zodra het gehakt gaar is – het gehakt bij de andere saus en voeg de tomatenpuree en de kruiden toe. Laat de saus vijf minuten doorkoken.
  5. Snijd ondertussen de tomaten, de aubergine en de courgette in plakken van ongeveer 2 mm.
  6. Doe de helft van de saus in een ovenschaal. Zet hier de gesneden groenten in, en wissel telkens een plakje courgette, aubergine en tomaat af. Maak zo de hele bakplaat vol. Je kunt ze rechtop zetten, maar schuin/dakpansgewijs is ook prima.
  7. Verdeel hierover de andere helft van de saus en leg hier plakken mozzarella op. Bestrooi de schotel nog met wat peper en eventueel wat zout.
  8. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.