logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Recept: Paddenstoelenrisotto met Zundert Trappistenbier


Koken met bier – het voegt een extra dimensie toe aan je gerechten. En hoewel je bier waarschijnlijk in eerste instantie koppelt aan vleesgerechten of bijvoorbeeld stoofvlees, is het ook een heerlijke toevoeging aan andere gerechten! In deze risotto gebruikten we Zundert 10 quadrupel. De volle en warme smaak combineert heerlijk met de paddestoelen, maar geeft het voor sommigen misschien ook een zware smaak. Wil je liever een iets frisser aroma? Dan ga je voor de Zundert 8 Tripel!

Dit recept vraagt tijd en aandacht. Je moet er echt bijblijven voor het lekkerste resultaat… net zoals ze bij Brouwerij De Kievit doen bij het brouwen van Zundert bier 😉


Recept: Paddenstoelenrisotto met Zundert Trappistenbier

Paddenstoelenrisotto met Zundert TrappistenbierVoorbereiding: 0 uur en 30 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 45 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Italie
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 300 gram risottorijst
  • 500 gram gemengde paddenstoelen (oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitake)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100-200 ml Zundert trapistenbier
  • 1 liter groentebouillon, warm
  • 50 gram boter
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • verse peterselie, fijngehakt

Zo maak je het

  1. Snijd de paddenstoelen in plakjes en kook ze vast voor. Gebruik het kookvocht vervolgens voor het maken van je bouillon (doe er een bouillonblokje bij of laat hem trekken met je favoriete smaakmakers).
  2. Laat de champignons eventueel uitlekken om ze vervolgens te bakken. Je krijgt hierdoor een iets andere structuur en het bekende ‘gebakken paddenstoelen’-aroma, maar je kunt deze stap overslaan.
  3. Verhit de olijfolie en 25 gram boter in een pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui aan tot deze glazig ziet..
  4. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  5. Doe de risottorijst in de pan en bak deze al roerend 2-3 minuten mee, tot deze glazig wordt.
  6. Blus de rijst af met het trappistenbier en roer goed totdat het bier is opgenomen door de rijst. De hoeveelheid bier bepaalt hier de intensiteit van de smaak: gezien de zachte smaak van Zundert Trappist gebruik ik liever wat meer!
  7. Voeg vervolgens telkens een beetje warme bouillon toe aan de rijst.
  8. Wacht tot de bouillon bijna volledig is opgenomen, voor je de volgende scheut toevoegt. Blijf roeren.
  9. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is (dat kan een half uurtje duren). Blijf ondertussen regelmatig roeren!
  10. Voeg vervolgens de paddestoelen toe.
  11. Roer goed door en laat nog even sudderen.
  12. Haal de pan van het vuur.
  13. Voeg de boter en de Parmezaanse kaas toe.
  14. Roer alles goed door, zodat de risotto romig wordt.
  15. Breng op smaak met zout en peper.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.