logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Oliebollen finale met champignons en perzik


Een koud glas champagne en een schaal met poedersuiker bestrooide oliebollen, een oer-Hollandse traditie op Oudejaarsavond. Toch is de combinatie van champagne en oliebollen niet bepaald briljant. De droog-zure bubbel en de vette bol versterken elkaar absoluut niet. Maar deze twee tradities krijg je niet zo makkelijk uit het systeem! Grolsch bedacht de oplossing: een oliebol die perfect bij hun Oud & Nieuw-bier past. Want ook dit jaar brouwt Grolsch voor de jaarwisseling weer Finale, een bier gebrouwen met druivensap en champagnegist. Samen met biersommelier Arvid Bergström ontwikkelde de brouwer de speciale Finale oliebol. Een combinatie waar je u tegen zegt.


Recept: Oliebollen finale met champignons en perzik

Oliebollen finale met champignons en perzikVoorbereiding: 1 uur en 30 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Snack
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 375 gram tarwebloem
  • 1 fles Grolsch Herfstbok (of Grolsch Tripel of Grolsch Herfstbier 0.0%)
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • 5 gram droge gist (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 tl suiker
  • snufje zout
  • 4 kastanjechampignons
  • 1 halve perzik uit blik, afgespoeld
  • Snufje kaneel
  • beetje peterselie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Doe de bloem, boter, Grolsch Herfstbok, ei, gist, suiker en zout in een grote kom. Roer het en laat het een uur rijzen.
  2. Zet de frituur klaar, doe de olie erin en laat het op temperatuur komen tot zo’n 180 à 185 graden.
  3. Snijd ondertussen de kastanjechampignons en perzik in kleine blokjes. Doe ze in een kleine kom, voeg een beetje peterselie en een klein beetje kaneel toe. Roer het voorzichtig.
  4. Voeg na een uur rijzen, het gerezen deeg toe aan de perzik en champignons. Pak een bol deeg op met de ijslepel en laat het deeg rustig in het hete frituurvet glijden*.
  5. * Doe niet meer dan 6 oliebollen in een frituur van 3 liter. Dan zal de olie veel afkoelen en zuigen de bollen zich vol met frituurvet.
  6. Na een minuut of 2,5 à 3 zullen de bollen vanzelf omdraaien. Soms kun je ze een beetje helpen met een spatel om ze om te laten draaien. Na 5 à 5,5 minuut zijn de oliebollen klaar. Haal ze uit de frituur met een spatel of schuimspaan en leg ze in een uitlekbak met wat keukenpapier erin. Dit vangt nog wat frituur op.
  7. Schenk een glas Grolsch Finale in, neem een slok van het bier (eventueel een tweede slok) en daarna een hap van de oliebol.

Een goed begin van het jaar met Grolsch Finale Champagnebier

Met Grolsch Finale biedt de meesterbrouwer van Grolsch,  Marc Janssen,  mensen die wel eens wat anders willen drinken dan champagne een feestelijk alternatief voor ‘champagnemomenten’. Finale wordt gebrouwen met druivensap en champagnegist waardoor het bier een dieper karakter krijgt met een strakke, droge afdronk. Bovendien bruist het als champagne, wat een feestelijk gevoel levert. En bij een goed glas hoort een goede hap en traditiegetrouw is dat op Oudejaarsavond een oliebol: maar dan wel een hartige oliebol, dus niet met appel of rozijnen!

“Maar die vette bol en een droog-zure drank, die gaan helemaal niet lekker samen en brengen je smaakpapillen compleet in verwarring”, aldus Arvid Bergström, biersommelier, schrijver van Bier en oliebollen. “Daarom heb ik samen met Grolsch meesterbrouwer Marc Janssen een speciale Finale oliebol ontwikkelt. Eentje die perfect past bij de smaak van Finale en dat zit hem vooral in de vulling. De perzik versterkt het fruitige van het bier, terwijl de champignon en peper zeer goed matchen met de diepe, aardse smaak die het bier krijgt van haar gist. De smaak van kaneel is verwarmend en geeft de oliebol haar traditionele oliebol smaak. Kortom, Grolsch Finale en de Finale oliebol zijn een combinatie waar je het nieuwe jaar goed mee begint.”

Grolsch Finale (75cl) is beperkt verkrijgbaar. Een fles heeft een adviesprijs van € 12,95 en is verkrijgbaar bij geselecteerde supermarkten en slijterijen (zolang de voorraad strekt).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.