logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Mijn Melk: direct van de boerderij + recept Afrikaanse Melktert

Melk uit de supermarkt is eigenlijk maar een raar product. Ja, we weten natuurlijk allemaal dat het van koeien afkomstig is, maar niet precies van welke boerderij. Melkfabrieken mengen namelijk enorme hoeveelheden melk van verschillende boeren, voor ze het bewerken tot de melk zoals wij die kennen. Daarbij ondergaat de melk verschillende processen, waardoor – eerlijk gezegd – de melk telkens een stapje achteruitgaat. Bovendien worden verschillende kwaliteiten met elkaar vermengd, waardoor je een betrouwbaar en constant gemiddelde krijgt. Maar waardoor je ook een allegaartje krijgt… die karakter en smaak mist. Mijn Melk gooit het over een andere boeg. Wij mochten een pakket ontvangen met een flesje van Mijn Melk (nou ja – technisch gezien Hun Melk) en gingen aan de slag in de keuken.

Over Mijn Melk 

Mijn Melk komt direct van de boerderij, zonder tussenstop bij een grote melkfabriek. De Mijn Melk-makers kiezen voor een korte en transparante keten. De melk wordt namelijk direct op de boerderij verwerkt en verpakt in een mini-zuivelfabriek op het erf. Hierdoor wordt de melk sneller verwerkt en is de melk minder lang onderweg, want het gaat direct van de boerderij naar de winkel. Zo weet je altijd waar de melk vandaan komt, wanneer de koe is gemolken en wanneer de melk de fles in is gegaan. Bovendien ligt het extra snel bij jou in de koelkast: extra vers, dus extra lekker! Kijk voor meer informatie over de Mijn Melk-makers en waar je dit verse en pure product kan krijgen op www.mijnmelk.nl of volg @mijn.melk op Instagram.

Recept: Afrikaanse Melktert

Melktert is eigenlijk een soort Afrikaanse kwarktaart of cheesecake, afhankelijk van aan wie je het vraagt. De een bakt de boven in de oven en schenkt er een stevig gebonden custard in, de ander bakt de vulling daarna nog in de oven. Daarbij kun je er zelf voor kiezen om de bodem voor te bakken en daarna nog eens met de vulling in de oven te schuiven, of alles ineens in de oven. Ik neem de makkelijke weg: alles in de vorm en hoppa! in de oven. Daardoor wordt de boven een tikje zacht, zoals die van een linzenvlaai, maar krijgt de vulling een heerlijke cheesecake-structuur. Daarmee is het een eenvoudig en ook stuk goedkopere variant dan wanneer je roomkaas gebruikt.


Recept: Melktert

MelktertVoorbereiding: 0 uur en 45 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 45 minuten
Soort gerecht: Gebak
Keuken: Afrika
Genoeg voor: 12

Dit heb je nodig

  • 175 gram bloem
  • 60 gram poedersuiker
  • 90 gram boter, koud en in blokjes
  • 1 eidooier (koud)
  • 2 el ijskoud water
  • een snuf zout
  • 750 ml melk
  • 50 gram boter
  • 1,5 tl vanille-extract
  • 150 gram suiker
  • 25 gram maizena
  • 20 gram bloem
  • 3 eieren

Zo maak je het

  1. Meng voor de bodem de bloem, poedersuiker en het zout in een kom.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze door het bloemmengsel tot een kruimelig beslag.
  3. Voeg de eidooier en het water toe. Kneed alles snel tot een soepel deeg.
  4. Rol het deeg dun uit, bekleed er een taart/quichevorm mee (de mijne is 29cm in diameter, maar de vulling is mooier in een 26-cm vorm) en zet hem in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Meng de suiker met de maizena en bloem in een kom en roer dit door elkaar.
  6. Mix hier de eieren door tot een luchtig geheel.
  7. Doe de melk, boter en het vanille-extract in een kom en breng het aan de kook.
  8. Schenk de helft van de melk – al roerend met een garde – door het eiermengsel.
  9. Giet vervolgens het aangelengde eiermengsel in de pan (weer: blijf roeren!)
  10. Breng het mengsel aan de kook en laat het 3-5 minuten doorkoken (terwijl je blijft roeren).
  11. Haal de bodem uit de vriezer en schenk het mengsel erin.
  12. Zet de taartvorm in de oven en bak alles zo’n 45 minuten, tot de bovenkant een beetje bruin begint te kleuren.
  13. Bestrooi daarna de bovenkant met suiker en kaneel.
  14. Laat hem afkoelen en eet de taart lauw of helemaal koud.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.