
Een Italiaanse klassieker waarbij plakjes aubergine worden geroosterd en laag voor laag worden opgebouwd met geurige tomatensaus, romige mozzarella en een vleugje Parmezaanse kaas. Na een korte tijd in de oven ontstaat een perfect smeuïge ovenschotel met een heerlijk gekarameliseerde bovenkant – puur comfort food zónder vlees. Valérie: “Melanzane alla parmigiana is een klassiek Italiaans gerecht. Hoewel het traditionele recept vlees bevat, is dit vegetarische alternatief net zo smaakvol en voedzaam. De zachte smaak en textuur van de aubergine in combinatie met de sappige tomatensaus en romige mozzarella maken dit gerecht tot een absolute favoriet.”
Recept: Melanzane alla permigiana
Voorbereiding: 0 uur en 30 minutenBereidingstijd: 0 uur en 45 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Italië
Genoeg voor: 4
Dit heb je nodig
- 2 aubergines
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 4 tl Italiaanse kruiden
- 2 blikken tomatenblokjes
- 400 ml passata
- 100 gram parmigiano reggiano
- 2 bollen buffelmozzarella
- 4 witte ciabattabroodjes (of 1 grote ciabatta)
- olijfolie
- balsamico-azijn
- bloem
- peper en zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten royaal met zout en leg in een vergiet. Laat het zout intrekken. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.
- Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de knoflook, ui en Italiaanse kruiden toe. Bak 3 – 4 minuten.
- Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon, en voeg de tomatenblokjes en de passata toe. Roer goed en breng op smaak met peper, zout en de helft van het basilicum. Kook het geheel, afgedekt, 10 – 15 minuten zachtjes.
- Rasp de parmigiano reggiano fijn. Scheur of snijd de buffelmozzarella in kleine stukken. Snijd een halve ciabatta per persoon in grove stukken en meng in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout.
- Verspreid 2 el bloem per persoon, peper en zout over een groot bord. Dep de plakken aubergine goed droog met keukenpapier en schraap het zout eraf. Wentel de plakken dan door de bloem.
- Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de helft van de aubergineplakken in 4 – 6 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om en laat uitlekken op een keukenpapier.
- Verhit opnieuw 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan en herhaal met de overige aubergineplakken.
- Verdeel een beetje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Leg 1/3 van de aubergineplakken erop en schep 1/3 van de tomatensaus erover.
- Bestrooi met 1/3 van de parmigiano reggiano en 1/3 van de buffelmozzarella. Herhaal dit met de overige auberineplakken, tomatensaus en kaas.
- Verdeel de ciabattacroutons over de bovenkant en bak 10 – 15 minuten in de oven. Bak de laatste 6 minuten de overige ciabatta mee in de oven.
- Verdeel de melanzane parmigiana over de borden en garneer met het overige basilicum. Serveer met de ciabatta.
Bron: HelloFresh
Op zoek naar coole items voor in de keuken?