logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: De lekkerste scones


Scones zijn een typisch Britse lekkernij. Je kent ze misschien wel van een high tea, maar laat je niet afschrikken en maak ze vooral regelmatig zelf. Ze zijn namelijk super makkelijk om te maken! Eet ze met clotted cream en een mooie laag jam. Kun je geen clotted cream vinden? Gebruik dan gelijke delen crème fraiche en mascarpone voor eenzelfde smaakbeleving. Of ga voor de makkelijke weg en gebruik zuivelspread.


Recept: Scones

SconesVoorbereiding: 0 uur en 20 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 15 minuten
Soort gerecht: Bijgerecht
Keuken: Brits
Genoeg voor: 8

Dit heb je nodig

  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 75 boter (op kamertemperatuur)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 225 ml melk

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en leg bakpapier op 2 bakplaten.
  2. Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote kom. Meng het door elkaar en wrijf de boter er met je vingers doorheen tot een kruimelig geheel. Roer de suiker er vervolgens doorheen.
  3. Klop de eieren los in een maatbeker. Voeg melk toe tot je 300 ml aan vloeistof hebt. Zet 2 eetlepels van dit mengsel apart, daarmee bestrijk je de scones achteraf. Voeg de rest van het vloeibare mengsel bij de droge bestanddelen. Blijf roeren tot een zacht deeg. Sconedeeg is vrij vochtig. Het moet net aan je vingers blijven kleven.
  4. Leg het deeg op een werkblad (bestuif het eerst met bloem) en rol het uit tot een dikte van 1-2 centimeter. Snijd rondjes uit van ongeveer 5 cm doorsnede of gebruik een vierkante vorm. Steek de vormen mooi en recht uit, zonder de uitsteekvorm te draaien. Zo rijzen ze beter.
  5. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met het achtergehouden melk-eimengsel. Bak de scones in ongeveer 15 minuten gaar. Leg ze op een rooster en dek ze af met een schone theedoek. Daardoor blijven ze lekker smeuïg.
  6. Variatie: Wil je zoetere scones? Voeg dan 100 gram rozijnen toe aan het beslag.
  7. Tip: je kunt scones perfect invriezen! Laat ze eerst volledig ontdooien en warm ze voor gebruik 10 minuten op 130 graden op in de oven.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.