logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: gepofte zoete aardappels met kamille, honing en pompoenpitten uit De Keuken van Hartwood


Foto: Gentl & Hyers
Zoete, goed gepofte groenten zijn zalig bij gegrilde vis. Dit is een variatie op een heerlijk Mayagerecht van geblakerde zoete aardappels met een laagje honing. De gemalen, geroosterde pompoenpitten geven een contrasterende beet, terwijl de gedroogde kamille voor bloemige en kruidige tonen zorgt. Heb je geen verse kamille die je zelf kunt drogen (zie blz. 46) of kun je geen gedroogde op de boerenmarkt vinden, neem dan kamillethee, die bestaat in feite uit gedroogde bloemen; neem wel de biologische. 

Recept voor gepofte zoete aardappels met kamille, honing en pompoenpitten

Door: Voorbereidingstijd: 00:20 Kooktijd: 01:20 Soort gerecht: Bijgerecht Genoeg voor: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 bosje gedroogde kamille (of de inhoud van 8-10 theezakjes biologische kamille)
  • 4 middelgrote zoete aardappels, schoongeboend
  • 4 eetl. boter, in blokjes
  • 125 ml honing
  • 40 g pompoenpitten, in een droge koekenpan lichtbruin geroosterd, dan grof gemalen

Hoe pak je het aan

  • Verwarm de oven voor tot 190 °C.
  • Verdeel de kamille in een ovenschaal en bewaar voor de garnering een paar takjes gedroogde kamille (of de inhoud van 2 theezakjes). Leg de zoete aardappels erop en vul de schaal voor een derde met water. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 1 uur in de oven.
  • Trek de folie voorzichtig weg en check een aardappel; laat de schaal als de aardappel niet zacht en gaar is nog zo’n 15 minuten in de oven. Haal de schaal dan uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 °C. Zet een grote gietijzeren koekenpan in de oven.
  • Halveer de aardappels overlangs. Leg ze in de hete koekenpan (pas op dat je je niet brandt) en voeg de boter toe. Druppel de honing over de zoete aardappels en bak ze circa 5 minuten. Bestrijk de aardappels met de gesmolten boter en honing en bak ze nog 8 tot 10 minuten tot de buitenkant mooi krokant is. Haal ze uit de oven en bestrijk ze nogmaals.
  • Schep de zoete aardappels op borden. Verkruimel de bewaarde kamille over de aardappels, strooi er de gemalen pompoenpitten over en serveer het gerecht.
Dit gerecht komt uit het kookboek De keuken van Hartwood, met toestemming van de uitgever. Lees ook onze recensie over De keuken van Hartwood!

Informatie

De keuken van Hartwood, Fontaine uitgevers, 304 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789059567443. Prijs: 29.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.