logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Recept: Gegratineerde aubergine met gehakt

Tijdens een vakantie op het Griekse eiland Kreta ontdekte ik de papoutsakia. Dat is een zachte, in de oven gegaarde aubergine gevuld met gehakt, zuiderse kruiden en een rijkelijke portie bechamelsaus. In dit recept maak ik het klaar met kippengehakt en een creatieve versie van bechamelsaus, die lactose- en glutenvrij is en geïnspireerd op de zelfgemaakte moussaka van mijn moeder. Het ultieme comfortfood!


Recept: Gegratineerde aubergine met gehakt

Voorbereiding: 0 uur en 30 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Genoeg voor: 2

Dit heb je nodig

  • 3 aubergines
  • 300 gram kippengehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel oregano
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zeezout
  • peterselie (optioneel)
  • granaatappelpitjes (optioneel)

  • Voor de vegan bechamelsaus
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels rijstbloem
  • 300 ml amandelmelk, ongezoet
  • zwarte peper en zeezout
  • Nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Verwarm voor de bechamelsaus de olijfolie in een steelpannetje en roer er de rijstbloem onder tot een gladde pasta zonder klonters. Laat een 2-tal minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren.
  2. Giet er beetje bij beetje de amandelmelk bij en blijf goed roeren. Zet het vuur hoger tot de saus bijna begint te koken en blijf ondertussen roeren, zodat je geen klonters krijgt.
  3. Zet het vuur dan lager en blijf roeren tot de saus mooi glad is en volgens jou genoeg is ingedikt. Haal van het vuur en kruid met peper, zout en muskaatnoot.
  4. Hak voor de vulling de ui en de knoflook fijn. Meng beide onder het kippengehakt in een kom en voeg de tomatenpuree, de kaneel en de oregano toe. Kruid met peper en eventueel wat zout (vaak is kippengehakt al zout genoeg).
  5. Snijd de aubergines in schijfjes van ongeveer 5 centimeter dik. Verspreid ze over een bakplaat of een grote ovenschaal en breng ze op smaak met olijfolie.
  6. Verdeel het gehakt over de schijfjes, werk af met een rijkelijke portie bechamelsaus en bak alles 30 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven.
  7. Werk eventueel af met granaatappelpitjes en peterselie.

Gezond eten Bron: Gezond eten, Julie van den Kerchove
Ga direct naar Gezond eten op BOL.com.
Dit recept is met toestemming geplaatst.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.