logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Snelle slagroomtaart: Victoria Sponge slagroomtaart


Bij een verjaardagsfeestje hoort een taart. Daar zal iedereen het wel over eens zijn. Het liefst – in het geval van een kinderfeestje – een slagroomtaart. Maar ja: niet iedereen is even handig! Gelukkig zijn er alternatieven, zoals deze victoria sponge snelle slagroomtaart. Hij is vooral snel vanwege de korte baktijd van 30 minuten, maar ook omdat je weinig tijd nodig hebt om ‘m te decoreren. Wil je d’r een echte kindertaart van maken, dan kun je alsnog de bovenkant van de taart versieren. Eigenlijk hoort een Victoria Sponge gemaakt de worden met een standaard cakebeslag, maar omdat ik er slagroom in ga gebruiken wordt-ie wel erg vet. Met deze biscuitbodem is de taart perfect in evenwicht (en is het ook geen absolute calorieën bom)

Dit heb je nodig:

  • 200 gram suiker
  • 175 gram aardappelmeel of bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 4 eieren, gesplitst
  • Jam (hoeveelheid en soort naar smaak) Je kunt dit aanvullen met gepureerd rood fruit.
  • 250ml slagroom + 2 eetlepels suiker
  • een bakvorm van ongeveer 24 cm doorsnede
  • Poedersuiker, om te bestrooien

Zo maak je ‘m:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet je bakvorm in. Wij gebruikten een kunststof bakvorm van CBP.
  • Doe de suiker met de 4 eigelen in een kom en mix hem zacht en romig. Het liefst tot de massa is verdubbeld. In een keukenmachine is dat natuurlijk eenvoudig te doen, anders klop je echt zo’n 8-10 minuten. Doe dit mengsel vervolgens in een andere mengkom en maak de kom van je keukenmachine weer schoon.
  • Klop de 4 eiwitten stijf. Onze Magimix 3200XL keukenmachine draait z’n hand daar niet voor om, in een mum van tijd heb je super stevig eiwit.
  • Terwijl de keukenmachine klopt meng je de bloem of het aardappelmeel met het suikermengsel. Doe dat in kleine delen, en spatel het telkens door. Niet kloppen, dan wordt het resultaat een beetje taai.
  • Spatel er nu voorzichtig de eiwitten doorheen. Doe dat ook weer in gedeeltes! Zorg dat je een mooi glad beslag krijgt.
  • Giet het beslag in je vorm (wij gebruikten een ronde kunststof CPBP bakvorm, waar biscuitbodems schitterend uitkomen) en zet hem ongeveer 30 minuten in een oven op 180 graden Celsius. Je weet of de bodem klaar is als je er met je vinger op drukt en de vorm weer terug veert.
  • Haal de bodem uit de oven en laat hem op z’n kop afkoelen, met de vorm er nog overheen. Dan behoud de biscuitbodem zijn vocht en wordt hij niet zo droog.
  • Is de taart afgekoeld? Dan kun je verder met het tweede deel. Snijd de taart doormidden. Besmeer de ene kant met een dikke laag jam en eventueel gepureerd rood fruit. Jam kun je even verwarmen in een steelpannetje, daardoor lost de gelei op en kun je hem beter uitsmeren. Laat hem eerst even afkoelen voor je hem op je taart smeert.
  • Besmeer de andere helft met geklopte slagroom, die je op smaak hebt gebracht met suiker.
  • Nu leg je beide helften weer op elkaar en druk je ze zacht op elkaar. Bestrooi de bovenkant met poedersuiker.

Variaties:

Je kunt de poedersuiker ook op de taart strooien met een mooie mal, hem kunnen versieren met de helft van de slagroom en halve aardbeien, smarties… wat je maar kunt bedenken.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.