Donuts – wie houdt er niet van? Als dat niet zo is, dan heb je vast het verkeerde recept gebruikt! Goede donuts zijn luchtig, maar hebben nog wel een bite. Lekker zacht en zoet, een tikje vet en vooral gevuld met heerlijke smaken of afgewerkt met een fijne topping. Hoe je donuts maakt? dat laten wij je zien!
Recept: Donuts basisrecept
Voorbereiding: 3 uur en 0 minutenBereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Gebak
Keuken: Amerika
Genoeg voor: 8
Dit heb je nodig
- 165 ml lauwwarme melk
- 7 gram instant gist
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 35 gram zachte boter
- 1 tl fijn zout
- 1 tl vanille-extract
- 370 gram tarwebloem
- 1 liter frituurolie
Voor het bakken
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten, behalve de frituurolie, in de kom van een keukenmachine.
- Laat 7 minuten op gemiddelde snelheid draaien. Het deeg moet zacht en glad zijn.
- Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine en kneed het 1 minuut met de hand door, op een met bloem bestoven werkvlak.
- Doe de deegbal in een schone kom, dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Druk met de vingertoppen de lucht voorzichtig uit het deeg als het goed gerezen is.
- Rol het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak.
- Steek er met een ronde steekvorm (10 cm) cirkels uit. Maak midden in elke cirkel een gaatje met een kleine steekvorm (2 cm)
- Leg elke donut op een klein, vierkant stukje bakpapier en vervolgens op een bakplaat.
- Dek de donuts af met een schone theedoek en laat ze 1,5 uur rijzen.
- Verhit de frituurolie tot 190 graden Celcius. Doe dat in een hoge pan of frituurpan. Houd de olie op temperatuur!
- Dompel elke donut in de olie… met het bakpapier er nog op. Bak ze in ca 1 minuut aan beide kanten goudruik. Verwijder het papier en draai ze om met een metalen tang.
- Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Bron: Chef het zelf: Donuts, Sandra Mahut
Klik hier voor onze review over Chef het zelf: Donuts.
Ga direct naar Chef het zelf: Donuts op BOL.com.