logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: de Vlaamse klassieker: Gentse Stoverij


gentse stoverijStoofvlees: bij ons in Nederland kom je vaak niet verder dan hachee, maar in België is het een echt verplicht nummer. Iedere streek heeft wel zijn eigen recept, zijn eigen manier van koken. Ik ga aan de slag met één van die klassiekers: Gentse stoverij. Geserveerd moet frieten, uiteraard.

Recept voor Gentse Stoverij

Door:
Voorbereidingstijd: 00:15
Kooktijd: 02:00
Soort gerecht: vlees
Genoeg voor: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram runderrib / stoofvlees
  • 2 uien
  • 4 winterpenen
  • 200 gram champignons
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • mosterd
  • 3 boterhammen
  • 1 flesje Kriek (3 Fonteinen)
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 kruidnagels
  • boter, peper, zout

Hoe pak je het aan

  • Pel de uien. Snijd ze in halve ringen. Maak de wortels schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd er plakjes van ongeveer 1 centimeter van.
  • Smelt de boter in een grote braadpan. Wij gebruiken onze favoriet: de klassieke gietijzeren braadpan: de New Vintage Braadpan 24cm BK. Heerlijk solide – die houdt de warmte mooi vast voor een constante temperatuur. Kruid het vlees met peper en zout.
  • Kleur het vlees mooi aan in de bruisende boter. Schroei iedere kant mooi dicht. Bak het eventueel in een paar porties.
  • Haal het vlees uit de pan. Doe eventueel nog wat boter in de pan. Stoof de uien kort aan. Voeg de laurier en tijm toe, samen met de wortelen. Stoof ook deze kort aan.
  • Bak in een andere pan de champignons, die je in mooie, grote stukken hebt gesneden (in vieren gedeeld, kleintjes in twee). Breng ze op smaak met zout en peper.
  • Doe het vlees in de braadpan, samen met de ui en wortel. Doe nog wat zout en peper in de pan.
  • Snijd de korstjes van het brood en besmeer ze met mosterd. Snijd ze in stukken en doe ze in de pan. Giet er beide flesjes bier bij.
  • Voeg de kruidnagel toe en eventueel wat nootmuskaat. Doe ook de paddestoelen in de pan.
  • Nu laat je alles heel rustig – op een laag vuur – sudderen. Met het deksel erop, uiteraard, zodat alle smaken goed in de pan blijven. Eventueel laat je het laatste half uur het deksel weg, zodat het vocht kan inkoken. Vergeet niet af en toe te roeren!
  • Begin in het laatste halfuur met het bereiden van je verse frieten. Eet smakelijk!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.