logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Briochewafels met walnoten-appelstroop met bacon


Het is niet altijd eenvoudig om een bijzonder ontbijt- of lunchgerecht te vinden. Dit recept komt uit MAN.FOOD, een speciale uitgave van Delicious. Met toestemming van de uitgever mochten wij het recept met jullie delen. Meer recepten met bacon, maar ook veel andere stoere gerechten, vind je in die speciale uitgave! De combinatie van gebakken brioche met het rinse randje van de appelstroop, de aardse smaken van walnoten en de zoute toets van bacon maakt het een feest voor al je smaakpapillen. Een goede bak koffie erbij… en je dag begint alvast geweldig!


Recept: briochewafels met walnoten-appelstroop met bacon

briochewafels met walnoten-appelstroop met baconVoorbereiding: 0 uur en 0 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 25 minuten
Soort gerecht: Bijgerecht
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • walnoten-appelstroop met spekjes:
  • 200 g magere bacon zonder zwoerd, in ruitjes van 3 cm
  • 50 g boter, in blokjes
  • 60 g bruine basterdsuiker
  • 3 groene appels, geschild, uitgeboord, in partjes van 1 cm dik
  • 30 g walnoten, gehakt
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 tl appelciderazijn
  • Briochewafels:
  • 2 eieren, losgeroerd
  • 125 ml melk
  • ¼ tl zeezoutvlokken
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 600 g briochebrood, in 4 dikke sneeën
  • vanille-ijs voor erbij

Zo maak je het

  1. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak hierin de bacon 3-4 min. tot knapperig. Schep met een schuimspaan in een kleine kom en laat het spekvet in de pan.
  2. Voeg de boter, basterdsuiker, appels, walnoten en honing toe aan het spekvet, draai het vuur wat lager en laat de appels in 5-6 min. karamelliseren onder af en toe roeren, zodat je appelstroop krijgt.
  3. Roer de azijn erdoor. Voeg de spekjes toe. Houd de walnoten-appelstroop warm.
  4. Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand en vet deze licht in.
  5. Klop in een grote kom de eieren met de melk, ¼ tl zeezoutvlokken, kristalsuiker en vanille door elkaar.
  6. Wentel de sneeën brioche vlug door het eimengsel. Bak de briochewafels in het wafelijzer met 2 of 4 tegelijk in 3-4 min. goudbruin en knapperig.
  7. Serveer de wafels op borden samen met de walnoten-appelstroop en bolletjes vanille-ijs.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.