logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Recept: Bloemkoolgratin uit de airfryer

Bloemkool is een echte klassieker uit de Nederlandse keuken. Je kunt hem het hele jaar door. verkrijgen, maar om er iets speciaals mee te doen? Dat lijkt soms lastig. Met de nieuwe Airfryer van Philips, die voorzien is van een stoomfunctie, komen er weer nieuwe mogelijkheden naar boven. Wij laten er twee zien: gebakken bloemkool en bloemkoolgratin. Twee recepten die eigenlijk naadloos in elkaar overlopen!


Recept: Bloemkoolgratin uit de airfryer

Bloemkoolgratin uit de airfryerVoorbereiding: 0 uur en 15 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 800 gram bloemkool
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 100 gram gruyere kaas
  • 20 gram parmezaanse kaas
  • Snuf nootmuskaat, versgeraspt

Zo maak je het

  1. Snijd de bloemkool in kleine stukjes. Doe de bloemkoolpartjes in de Bakaccessoire XXL. Meng de bloemkool met wat olijfolie.
  2. Gebruik de bak&stoomfunctie voor 20 minuten op 180 graden voor gebakken bloemkool (hussel hem 2 of 3 x door elkaar). Wil je hem zodadelijk gratineren? Houd dan 10 minuten aan. Hussel halverwege.
  3. Rasp de kazen door elkaar. Rasp ook de nootmuskaat – in het potje Silvo zit een super handig raspje!
  4. Maak de saus door de boter de smelten en de bloem hierin even te bakken. Als het een klont vormt, voeg je langzaam de melk toe en blijf je roeren.
  5. Zo voorkom je klontjes. Blijf goed kloppen en voeg telkens een beetje meer van de melk toe. De saus zal vrij dun zijn, maar wel een beetje indikken.
  6. Voeg de kaas toe en laat helemaal smelten.
  7. Giet de saus over de bloemkool als deze klaar is met bereiden.
  8. Zet de bakaccessoire XXL terug in de airfryer en bak hem 10 minuten op 160 graden.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.