logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Recept: Belegd broodje met Florentijnse eitjes


Florentijnse eitjes… daar heb je misschien nog nooit van gehoord. En dat terwijl de naam Eggs Benedict je misschien heel vertrouwd in de oren klinken. Dit zijn dezelfde eitjes! De basis is een gepocheerd ei met een hollandaise saus, maar dankzij de spinazie en aubergine geef je hem een extra boost. Heb je daar geen zin in? Je kunt ze weglaten en de saus een oppepper geven met wat mosterd of een paar druppels tabasco.


Recept: Belegd broodje met Florentijnse eitjes

Belegd broodje met Florentijnse eitjesVoorbereiding: 0 uur en 20 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 20 minuten
Soort gerecht: Lunchgerecht
Keuken: Frans
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 2 aubergines
  • 100 gram Lurpak boter
  • 1 rode ui, geschild en in plakjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 500 gram spinazie
  • zuurdesembrood
  • spaanse pepervlokken
  • Sap van een citroen

  • Hollandaise saus
  • 300 gram Lurpak gezouten boter
  • 4 grote eidooiers
  • 2 tl witte-wijn-azijn
  • 1 citroen

  • Gepocheerde eieren
  • 2 eetlepels witte-wijn-azijn
  • 4 verse scharreleieren

Zo maak je het

  1. Snij de aubergines in dunne, brede plakken en rooster ze in een hete grillpan. Eenmaal gegrild mag je ze uit de pan halen en even opzij zetten.
  2. Voeg in een grote koekenpan de roomboter toe. Als de boter gesmolten is, kan de rode ui en knoflook erbij. Bak het ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg het komijnzaad toe en bak nog 1 minuut door. Roer de spinazieblaadjes erdoor en laat nog een minuut doorbakken. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij.
  4. Om de Hollandaisesaus te maken, vul je de helft van een middelgrote pan met water en laat sudderen. Plaats een glazen schaal bovenop die goed in de pan past zonder het water aan te raken. Draai het vuur helemaal laag.
  5. Smelt ondertussen de roomboter in een aparte pan en verwijder het van het vuur zodra het gesmolten is.
  6. Plaats de eierdooiers nu in de glazen schaal en begin continu te kloppen. Voeg de azijn en het citroensap toe en blijf kloppen tot het mengsel dikker wordt.
  7. Giet langzaam de gesmolten roomboter erdoor en blijf kloppen tot de saus glad en dik is. Haal van het vuur en houd het warm.
  8. Om de gepocheerde eieren te maken, vul je een middelgrote pan met water en voeg een scheut wittewijnazijn toe. Breng het water aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk, zonder dat het water stopt met koken. Pocheer de eieren stuk voor stuk.
  9. Laat het water ronddraaien met het uiteinde van een houten lepel, zodat er een kleine waterkolk ontstaat en breek dan het ei in het midden van de pan. Het ei moet samenkomen in de krul. Kook 3-4 minuten en verwijder het ei met een schuimspaan en zet apart.
  10. Om te serveren heb je 4 sneetjes zuurdesembrood en Lurpak® gezouten roomboter nodig. Beleg elke plak met een deel van de gegrilde aubergine en het spinazie mengsel.
  11. Leg een gepocheerd ei op de sneetjes brood en schenk er wat hollandaisesaus over. Bestrooi ze met chilivlokken en ze zijn klaar om te serveren.

Bron: Tips voor zelfvertrouwen in de keuken

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.