logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Bak zomerse worstenbroodjes op je barbecue


AdvertisementAls echte Brabander in Gelderland moet ik natuurlijk wel opkomen voor mijn roots, mijn achtergrond. Er staan dan ook – bijvoorbeeld – met grote regelmaat een grote bak met worstenbroodjes op tafel. Die kunnen namelijk altijd en overal, bijvoorbeeld bij de soep, bij de lunch, als snack tussendoor… en natuurlijk ook in de zomer, op de barbecue. Graag verwijs ik je even door naar het recept voor de enige echte Brabantse worstenbroodjes. Lees die eerst even door, en kom daarna vooral terug op deze pagina, dan leg ik uit hoe je ze wat frisser maakt en laat ik zien hoe je worstenbroodjes op de barbecue bakt. Na onze workshop van Weber hebben we namelijk ontzettend veel inspiratie gekregen, en na talloze mislukte pogingen (geef ik eerlijk toe) is het dan eindelijk gelukt: zomerse worstenbroodjes op de barbecue.

Frisse touch

In het recept voor de Brabantse worstenbroodjes heb je gelezen dat je het paneermeel moet weken in water. Welnu: vervang een deel van dat water door 1 eetlepel tomatenketchup en 2 eetlepels chilisaus. Dat klinkt pittig, maar valt wel mee in de praktijk (en zeker op de hoeveelheid van het eerder genoemde recept. Door de toevoeging van de tomatenketchup heeft je de broodjes een beetje een zuurtje, door de chilisaus juist een pittigje. Wil je nog frisser? Laat dan de tomatenketchup achterwege en doe d’r meer chilisaus aan toe. Denk er aan dat je de hoeveelheid vocht in milliliters hetzelfde houdt. Doe dus eerst de sauzen in je maatbeker en vul die daarna aan tot de aangegeven hoeveelheid. Maak daarna de worstenbroodjes zoals aangegeven in het recept.

Wat voor barbecue gebruik je voor indirect bakken?

Eigenlijk maakt het helemaal niet zo veel uit wat voor barbecue je gebruikt: ikzelf gebruik een Weber Original Kettle 47cm. Dat is een mooi formaat voor vier personen, maar je kunt er ook makkelijk een gezelschap van zo’n 8 personen mee vermaken. De barbecue is gebaseerd op de vorm van een boei in zee – als je goed kijkt zie je dat terug in alle Weber houtskoolbarbecues. Grappig, niet? Hoewel het een instapmodel houtskoolbarbecue is, kun je er alle kanten mee op. Het grootste voordeel zit hem wel in het feit dat de deksel mooi afgeplat is, waardoor de warmte goed op de gerechten terugkomt. Dat is namelijk een onmisbaar item: het deksel! Daarmee kun je de warmte binnenhouden. Heb je een gasbarbecue? Dan kun je eigenlijk alleen indirect grillen als je zo’n buitenkeuken hebt met meerdere branders. Je kunt dan de ene brander aanzetten en de ander uitlaten: die uit staat is dan je ‘indirecte zone’.

Worstenbroodjes op de barbecue

Je kunt de broodjes vervolgens op twee manieren bakken: de makkelijke manier en de coole manier. Laten we met de makkelijke manier beginnen. Daarvoor gebruik je namelijk de pizzasteen! Laat de barbecue (als je die al aan had) even afkoelen en leg de steen op het rooster. Verwarm de barbecue nu verder op, tot een temperatuur van ongeveer 200 graden. Leg de broodjes op de plaat, deksel op de barbecue, en een kwartiertje later zijn ze klaar. Veel makkelijker kan het niet worden! De expert-manier? Dat is met indirect verwarmen. Leg daarvoor een bakje midden in de grill van je Weber Original Kettle 47 (of een ander model, natuurlijk 🙂 ), tussen de kooltjes. Dus niet OP de kolen, maar er echt tussen. Ook hier moet de barbecue een temperatuur hebben van ongeveer 200-230 graden voor je de broodjes op de grill legt. Heb je die temperatuur bereikt? Leg de broodjes dan boven het bakje. Eventueel kun je wat water in het bakje gieten, zodat je een minder krokant deegjasje krijgt. Ook nu zijn de broodjes na ongeveer 15 minuten klaar, met een cool grillpatroon erin. Smakelijk eten!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.