logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo maak je een Chai Latte

Chai Latte’s zijn helemaal hip en happening. Logisch eigenlijk: het is pure verwennerij en een fijn alternatief voor een kop thee of koffie. Bovendien kun je ze eigenlijk het hele jaar door drinken. Tijdens de koude dagen is het een heerlijke pick-me-up, maar dankzij de kruidige thee is het ook een verfrissende drank tijdens de warme zomerdagen. Maar… hoe maak je zo’n chai latte eigenlijk?

Wil je een romige, zijdezachte chai latte? Laat hem dan helemaal afkoelen en klop hem daarna op in een melkopschuimer!

Natuurlijk kun je toevlucht zoeken in kant-en-klare producten en poeders. Je hebt daarmee een heerlijke chai in handen, die zonder twijfel in de smaak zal vallen. Wil je het ambachtelijk aanpakken en de smaak van jouw chai latte helemaal naar wens maken? Dan zul je er wat meer tijd en energie in moeten steken!


Recept: Chai Latte – de ambachtelijke manier

Chai Latte - de ambachtelijke manierVoorbereiding: 0 uur en 30 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Drinken
Keuken: India
Genoeg voor: 2

Dit heb je nodig

  • 400 ml water
  • 200 ml Natrue barista haver drink
  • 3 cm gember
  • 8 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl English breakfast tea
  • 2 el rietsuiker
  • Eventueel: anijsster

Zo maak je het

  1. Kneus de gember en kardemom peulen en doe ze samen met het water en het kaneelstokje in een steelpan. Breng op hoog vuur aan de kook en laat tot de helft inkoken.
  2. Zet het vuur vervolgens laag en voeg de thee toe. Geen losse thee in huis? Een theezakje volstaat ook. Laat ongeveer een minuut sudderen tot het water een goudbruine thee kleur heeft.
  3. Voeg dan de melk toe en breng op hoog vuur weer aan de kook.
  4. Zet het vuur weer laag zodra het geheel kookt en voeg de suiker toe.
  5. De Chai latte is klaar zodra er een velletje op de thee en langs de randen van de pan komt.
  6. Zeef de thee en schenk tot slot in een mok.
  7. Een lekkere toevoeging aan je chai latte is steranijs: deze voeg je in de eerste stap toe en kun je naderhand in je kopje thee laten dobberen voor een toffe presentatie.

Heb je geen zin om heel lang te wachten tot je chai latte eindelijk is ingekookt en alle smaken heeft opgenomen? Dan kun je altijd kiezen voor de korte weg. Met de juiste thee kom je namelijk behoorlijk goed in de buurt van die rijke chai-smaak! Wat dacht je bijvoorbeeld van de heerlijk aromatische theesmaken van Yogi Tea? Onze ervaring: een zakje per kopje. Voor een wat heftigere kick kun je er wat Engelse thee bij trekken, of er een espresso bij schenken voor een dirty chai, maar de basis is snel en eenvoudig.


Recept: Chai Latte – de makkelijke weg

Chai Latte - de makkelijke wegVoorbereiding: 0 uur en 5 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 5 minuten
Soort gerecht: Drinken
Keuken: India
Genoeg voor: 2

Dit heb je nodig

  • 400 ml Natrue barista haver drink
  • 1 zakje Yogi Tea – naar smaak. (Onze favoriet is de Classic)
  • 1 tl rietsuiker per kopje

Zo maak je het

  1. Laat de melk zachtjes koken in een pannetje.
  2. Voeg het theezakje toe en laat hem een paar minuten trekken.
  3. Doe een schepje rietsuiker in een kopje en schenk de warme chai latte er overheen.
  4. Genieten!

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.