In Engelse of Amerikaanse bakboeken wordt vaak gemeten in cups: een kopje van (ongeveer 250 ml aan inhoud. Dat is aan de ene kant supermakkelijk, want je hebt geen weegschaal meer nodig. Aan de andere kant: meten is weten, zeker in de bakwereld. Toch maakte het me nieuwsgierig. Kun je met zo’n maateenheid makkelijk en goed bakken? Hieronder vind je het resultaat. In plaats van een kopje heb ik een leeg kuipje appelmoes gebruikt: da’s tenslotte ook een ‘cup’ 😉
Vegan en lactosevrij muffin
Doordat we eieren hebben vervangen door Servero fruitmoes en er geen boter wordt gebruikt, kun je hem niet alleen makkelijk afmeten maar is het vet-arm en low-sugar. Vervang de melk door plantaardige melk en je hebt een heerlijk lactosevrij cupcake recept. Super makkelijk en leuk om te maken. Meer dan een garde en twee kommen heb je niet nodig voor het beslag!
Recept: Appelmoes muffins
Deze muffins maak je met een leeg kuipje appelmoes als maatstaf. De appelmoes zit ook in het recept zelf verwerkt. Meet eerst de natte delen af, spoel het bakje even uit en meet vervolgens de droge delen in een kom. Even kloppen met een garde en je bent klaar! Door de melk te vervangen door plantaardige melk maak je met dit recept vegan lactosevrije muffins.
Voor een extra smaaktwist kun je kiezen voor de bijzondere smaken van Servero. Wij gebruikten hier bijvoorbeeld de fruitmoes appel, mango, perzik, passievrucht
Recept: Appelmoes muffins
Voorbereiding: 0 uur en 10 minutenBereidingstijd: 0 uur en 20 minuten
Soort gerecht: Gebak
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 9
Dit heb je nodig
- 1 kuipje Servero fruitmoes
- 1 kuipje (plantaardige) melk
- 0,5 kuipje olie
- 0,5 tl vanille-extract
- 3 kuipjes bloem
- 1 kuipje suiker
- 0,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl baking soda
- 0.25 tl zout
- eventueel: 0,5 tl kaneel
- Eventueel: 1 kuipje gehakte noten of rozijnen
Droge delen
Vulling
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng de appelmoes, de melk, de olie en het vanille-extract in een kom.
- Doe in een andere kom de bloem, de suiker, de baking soda, het bakpoeder, het zout en eventueel de kaneel. Roer dit goed door elkaar.
- Voeg de natte delen bij de droge delen en meng met een garde (of lepel) goed door elkaar, tot alles goed is gemengd.
- Voeg eventueel gehakte noten of rozijnen toe
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes, tot ze ongeveer 2/3 vol zijn.
- Bak de cakejes in ongeveer 18-20 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met een prikker in te steken. Komt die er schoon uit? Dan zijn ze goed.
- Haal de muffins uit de oven en laat ze even afkoelen in de bakvorm. Zet ze na 5-10 minuten op een rooster om volledig af te koelen.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?