logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Zwartgelakte nagels, Steven Herrick

zwartgelakte nagels

Zwartgelakte nagels gaat over de ervaringen van een tweetal jongeren, die elkaar bij toeval ontmoeten. De hoofdpersoon, James, is net afgestudeerd en reist nu naar zijn eerste baantje, aan de andere kant van Australië. Onderweg ontmoet hij Sophie. Een vrijgevochten meid met, heel goed, zwartgelakte nagels. Ze weet James ervan te overtuigen dat ze hem mee moet nemen, en dan begint voor hen allebei een bijzonder avontuur, waar ze heel anders uitkomen dan ze hadden verwacht.

Want Sophie en James, dat zijn echt twee tegenpolen. Sophie leeft van dag tot dag, heeft geen vertrouwen in anderen, maar weet haar omgeving feilloos op waarde te schatten. Dat heeft haar al van veel leed behoed. James daarentegen komt uit een heel beschermt milieu. Zijn moeder maakte alle keuzes voor hem, van zijn vader kreeg hij een gloednieuwe auto om naar zijn eerste baantje te reizen. Toch is ook hij niet gelukkig. Zijn leven is geleefd, eigen keuzes heeft hij nauwelijks gemaakt. Een verantwoordelijkheidsgevoel en vertrouwen in de mensen heeft hij juist wel.

Samen gaan ze op pad, een lange weg over oneindige wegen en stoffige dorpjes. Sophie probeert het leven wat in de brouwerij te brengen, James probeert Sophie wat te temperen. Dit alles wordt op bijzondere wijze omschreven. Ieder hoofdstuk is vanuit een ander persoon geschreven. Het ene vanuit James (in de Ik-vorm, en ze omschrijven de belevenissen van die dag), de anderen vanuit Sophie. Die zijn totaal anders. Ze omschrijven haar verleden, vanuit een derde persoon. Daaruit blijkt dat zij worstelt met haar ervaringen en belevingen uit haar jeugd. Stukje bij beetje kom je meer te weten, maar waarschijnlijk is ook dat maar een puntje van de ijsberg. De teksten lezen makkelijk, soepel, en steken logisch in elkaar. Soms is het even zoeken bij de verhalen van Sophie, maar als je eenmaal die structuur door hebt, komt alles weer goed.

Tenslotte zijn er de schaarse hoofstukken waarin de belevenissen van James’ ouders worden omschreven. De ouderlijke onrust van hun zoon, die vanuit hun vleugels ontsnapt, wordt meesterlijk omschreven. Zijn moeder raakt overbezorgd, heeft slapeloze nachten en raakt aan de drank. ZIjn vader, die juist besloten heeft de drank te laten staan, komt tot inzichten die menig psycholoog verstelt doen staan.

Het boek is schitterend geschreven. De carrièrestappen die James maakt in zijn leven, en de keuzes en ervaringen uit elkaars leven spelen een belangrijke rol. Je vraagt je dan ook wel eens af: bij wie hoor ik het meest? Ben ik ‘een James’ of ‘een Sophie’? Maar besef: de weg voor je is open, je bepaalt zelf welke kant je op reist!

Zwartgelakte nagels, Steven Herrick
Lemniscaat, maart 2012, 216 pagina’s, paperback.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789047704584


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.