logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Zwarte magie, Andrew Prentice en Jonathan Weil

zwarte magie

In het spannende en duistere boek Zwarte Magie gaan we terug in de tijd, naar Londen in het jaar 1592. Het beeld dat omschreven wordt is niet bepaald een vrolijkbeeld. Hygiëne is nog tot daar aan toe (Jack, de hoofdpersoon in kwestie, poetst zelfs zijn tanden!) maar het is wel een tijd waarin ‘zakkenroller’ echt als carrièrekeuze werd gezien. Niet dat het werd goedgekeurd natuurlijk, voor het het wist bungelde je aan een strop, maar het was wel normaal.

In die krioelende wirwar van handelaars, dieven en messentrekkers gaat Jack de stad in om zakken te rollen. Als hij op een dag de verkeerde persoon berooft en een duister voorwerp in handen krijgt, belandt hij in een veel gevaarlijker Londen dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een stad waar magie bestaat – en dodelijk is. Voor Jacks ogen worden satanische gruweldaden gepleegd, en in de zoektocht naar een schuldige worden vrouwen gemarteld en op de brandstapel gegooid. De felste in de strijd is dominee Webb: hij zweept het volk op en belooft Londen te zuiveren van een eeuwenoud kwaad. Maar Jack wantrouwt de dominee. De dingen zijn niet zoals ze lijken en Jack ziet Londen zoals ze werkelijk is. Een stad van duivels…

Zwarte Magie is boven alles een soort historische detective, met daarin een nadruk po magie, toverkunst en duivelskunsten. Pas na de helft van het boek komt dit nadrukkelijker aan bod, daarvoor berust het vooral op vermoedens, en wordt Jacks wereld eerst eens rustig omschreven. Daarna neemt het verhaal een aanloopje, om tot een superspannend slot te gaan. Dan pas gaat Jack zich ook actief bezighouden met magie, en krijgt hij zelfs hulp van een klein en grappig duiveltje. Voor de fans ven geschiedenisverhalen, hekserij en vreemde straffen is het een genot om te lezen. Verwacht je een standaard ‘magie-roman’, zoals we die wel meer zagen de afgelopen jaren, dan kom je bedrogen uit. Een magisch boek voor gevorderden!

Zwarte magie, Andrew Prentice en Jonathan Weil
Uitgeverij Moon, oktober 2012, 480 pagina’s, paperback.
Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789048815456


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.