logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Zwart als ebbenhout, Salla Simukka


zwart als ebbenhoutZwart als ebbenhout, daarbij denk je meteen aan sneeuwwitje. En de hoofdrol is weggelegd voor Lumikki, die we ook kennen uit de spannende thriller Rood als bloed. Dit is het laatste boek over het eigenzinnige meisje, waarin Lumikki ontdekt dat iedereen wel zijn geheimen met zich meedraagt – ook zijzelf. In het eerste deel van het boek lijkt Lumikki alles onder controle te hebben. Ze heeft een lief vriendje dat haar overlaad met aandacht en geschenkjes, liefde en passie. Dan gebeuren er een paar dingen tegelijk in Zwart als ebbenhout. Ten eerste leeft ze zich veel te veel in tijdens het acteren, wat voor spannende situaties zorgt. Ten tweede krijgt ze een dreigende brief, waaruit blijkt dat ze een stalker heeft die meer van haar weet dan goed voor iemand is. Over het gepest op haar oude school, haar vriendjes, maar ook lijkt hij te weten over een diep begraven geheim! Maar of dat nog niet genoeg is… staat plots Vlam, Lumikki’s ex-vriendje voor de deur. Een jongen die haar met een enkele blik al in vuur en vlam kan zetten. En dan gaan haar emoties in een achtbaan: het onbekende familiaire gevoel dat ze bij haar vriendje Sampsa heeft zijn compleet nieuw voor haar, maar haar passie voor Vlam is ook onuitwisbaar. En dan is er de dreiging van De Schaduw, zoals haar stalker zichzelf noemt, en een familiegeheim in haar eigen familie waar steeds meer stukjes op hun plek beginnen te vallen. Zwart als ebbenhout is een razenspannend boek. Spanneder eigenlijk nog dan Rood als bloed. Opvallend is ook dat Lumikki hier veel menselijker en meisjes-achtiger wordt neergezet. Ze is zelfstandiger en lijkt meer in het leven te staan dan de wereldvreemde Lumikki uit het eerste deel. De dreiging van de stalker is haast te voelen, alsook haar twijfel tussen haar vriendjes. En dan is het nog de schaduw van het familiegeheim dat als een rode draad door het verhaal loopt… een superspannend slot van het bijzondere meisje Lumikki.

Informatie

Zwart als ebbenhout, Salla Simukka Clavis, 142 pagina’s, hardcover. Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789044821451

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.