logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Zuurdesem brood, Martin Johansson


Houdt je van brood bakken, en doe je dat ook regelmatig? Dan moet je zeker eens aan de slag gaan met zuurdesem broden. Ze maken namelijk geen gebruik van het bewerkelijke gistmengsel dat je bij normale broden gebruikt, maar produceren een natuurlijke gisting. Het vergt wel een beetje meer planning – een zuurdesem brood kost enkele dagen om voor te bereiden, maar als je toch regelmatig broden bakt zul je daar geen problemen mee hebben. Martin vertelt in dit boek trouwens niet alleen hoe je aan de slag moet gaan met zuurdesembroden (inclusief het maken van een starter voor roggemeel en eentje voor tarwemeel) maar ook vooral hoe hij zelf te werk gaat met het bakken van ed broden, waaronder ook een uitleg over hoe zijn weekschema er uitziet.

Zuurdesem brood is dan ook bijna een lifestyleboek te noemen, waarbij Martin een kijkje biedt in zijn zuurdesemleven. Betogen over hoe gezond zuurdesem broden zijn mogen dan ook niet ontbreken, maar geloof me: ze hebben ook gewoon meer smaak. Die smaken verschillen per brood, en in dit boek vind je genoeg variaties om met je zuurdesemstarters te maken.

Het is een erg leuk en duidelijk boek. Martin Johansson omschrijft op een leuke manier hoe je alle stappen doorloopt en hoe alle gerechten gemaakt moeten worden. De recepten zelf zijn duidelijk en helder omschreven, stap voor stap, dag voor dag. Zo kan er eigenlijk niets misgaan, zolang je aan de nederige basisvoorwaarden blijft voldoen.

Zuurdesem brood, Martin Johansson
Karakter uitgevers, december 2012, 104 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789045201184

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.