logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Zoenen met een selfie, Frank Adam

Zoenen met een selfie Zoenen met een selfie klinkt een beetje raar en vreemd. Toch zit er een diepe gedachte achter dit educatieve prentenboek, dat geschreven is voor wat oudere kinderen. Frank Adam en Bert Dombrecht nemen je namelijk mee naar het Groeningemuseum en het Sint-Janshospitaal in Brugge, om daar een aantal schilderijen eens van een andere kant te belichten. Door de schilderijen (of in ieder geval de situaties waarin de schilderijen zich afspelen) naar het heden te trekken en te reflecteren op kinderen in verschillende dialogen. Dat klinkt erg zwaar en moeilijk, maar dat is het niet, hoor! Je kunt het ook zo zien: in dit boek staan acht verschillende verhalen, waarin kinderen met elkaar of met volwassenen in gesprek gaan. Over van alles en nog wat. In een verhaal gaat een kind met een vader in gesprek over god, en of die nu wel of niet bestaat. Leuk en vlot vormgegeven in een Whatsapp-achtige omgeving. In een ander verhaal gaan broer en zus naar de waterkant, om daar te ontdekken dat zijn zus, die tegen hem stekelig is als een distel, kan veranderen in een mooie pluizige paardenbloem. Aan het einde van die gesprekjes staat telkens een schilderij afgebeeld, waarop die gesprekken zijn gebaseerd. Leuk detail is dat ieder gesprek een andere stijl heeft. Het ene is vormgegeven als een chatgesprek, het ander meer als een stripverhaal, een vertelling, of een dialoog. Dankzij die gesprekken leer je dat schilderijen niet alleen maar statische plaatjes zijn, niet alleen maar momentopnames, maar dat er vaak ook een verhaal aan ten grondslag ligt. Soms is het handig dat je een stukje van de achtergrondinformatie weet, maar ook zonder die informatie kun je je helemaal laten gaan met je fantasie om er een mooi verhaal omheen te bedenken. Wat zou er bijvoorbeeld met de oude mensen in een bejaardetehuis gebeuren als je ze bij elkaar stopt – worden ze dan wel eens verliefd? En denkt de beul in vroeger tijden ook wel eens na over waarom iemand schuldig is bevonden? Zoenen met een selfie is een geweldig boek dat kinderen bewust maakt van de geschiedenis en de randvoorwaarden die ten grondslag liggen aan schilderijen. Het geeft ze ook de vrijheid om na te denken over mogelijke verhalen en scenario’s. Daarnaast zal het ze zeker nieuwsgierig maken naar de schilderijen in het echt: dan zien ze er toch echt anders uit. Naast de schilderijen heeft Bert Dombrecht gezorgd voor bijzondere illustraties die het boek nog meer vorm geven. Achter in het boek vind je wat informatie over de schilderijen, zoals je die ook in de musea kunt vinden.

Informatie

Zoenen met een selfie, Frank Adam
Illustrator: Bert Dombrect Eenhoorn, 84 pagina’s, hardcover. Prijs: 17,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789462910676

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.